Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕСЕТКИ МЛАДИ БЪЛГАРИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД РКИЦ ПРОТИВ АГРЕСИЯТА НА КРЕМЪЛ В УКРАЙНА

София, 11 декември 2022.- Вчера будни българи организираха концерт-протест в отговор на проруския митинг в прослава на диктатора Путин и терористката матушка-Рус, който се проведе по-рано. Впрочем, столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани това сборище на русофилите като заплаха за националната сигурност и неспазване на договореното в разрешителното на провеждането му.

Та, десетки млади българи се стекоха към Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул.”Шипка”, за да протестират против агресията на Кремъл в Украйна, те викаха “Тук не е Москва!” и “За вашата и нашата свобода!”

Проявата, впрочем, без малко да прерасне в полицейско насилие над хората, събрали се под дъжда, с украински и български флагове, с плакати “Русия – страна терорист”, “Русский корабль, пошел на х…й”, “Депутинизация на България”, пред оградения с полицейска верига и заварден откъм всички подстъпи РКИЦ.

Под звуците на най-популярните съвременни украински песни, родени от тази продължила вече 290 дни война, на химна на България и на Украйна, с речите на московчанина Александър Стоцкий, който изобличи терористичната и престъпната същност на путинския Режим, и на лидера на сдружението “БОЕЦ” Георги Георгиев, гражданските активисти на България и Украйна не отстъпиха и крачка пред обидните викове и вулгарните жестове на руските дипломатически кадри и българския им агентураж, заточил се като “два синджира” роби на Кремъл в сградата на РКИЦ, която по призива на демократа Кирил Чуканов трябва незабавно да бъде освободена от местната резидентура на Москва и нейните български слуги и предоставена на бежанците от войната в Украйна, споделят във Фейсбук нашите хора Филип Василев и Йордан Георгиев.

Проявата завърши със скандирания “Слава на Украйна и на нейния героичен народ! На нейните защитници и герои!” и “За нашата и вашата свобода!”(Увести)

Фоторепортаж от проявата – снимки: Фейсбук