Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОЧТИ 50% ОТ ГЕНЕРИРАЩИТЕ МОЩНОСТИ В УКРАЙНА СА ПОВРЕДЕНИ

Киев, 08 декември 2022.- В резултат руските ракетни удари почти 50% от генериращите мощности в Украйна в една или друга степен са повредени, заяви Олександр Харченко – директор на Центъра за изследвания в енергетиката.

Олександр Харченко

Нападение от 05 декември, въпреки че от 70 ракети 60 са били свалени, нанесе огромни поражения в редица региони, като Киевска и Харкивска области, в Херсон и Одеса, но енергетиците са успели да дадат ток на 90% от потребителите.

Въпреки усилията да правителството, чуждестранните ни партньори и енергетиците, в украинската енергосистеми има дефицит от порядъка 17-20%. Затова режимът на тока ще продължи.
Правителството прави опити да внася електроенергия от Словакия. Дори вече е направен технически тест. Според достоверни източници, България също предлага да продава ток на Украйна.

От 10 октомври, когато Русия нанесе първия ракетен удар по родната електроенергетика, е имало още четири нападения, като последното датира от 05 декември. Въпреки очевидни успехи на украинската ПВО, която постига 85-90% сваляне, проблемите с тока остават. А оттук – и с водоснабдяване, отопление, канализация. Цялата украинска икономика е подложена на жестоко изпитание. Според Световната банка, през тази година тя ще падне поне с 40%.(УВести)