Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

THE GUARDIAN: УДАРИ ПО РУСКИТЕ АВИОБАЗИ. УКРАЙНА ПРОДЪЛЖАВА ДА НИ УЧУДВА

Киев, 06 декември 2022.- С удари по руските авиобази в Енгелск, Саратовска област, и в Дягильово край Рязан, станали вчера, Украйна продължава да учудва Запада, пише в.″The Guardian″.

Може да допуснем, че украинците разполагат с някакво ново и неочаквано оръжие, предполага изданието, с което са повредени два стратегически бомбардировачи – Ту-95 (цена – $30 млн.) и Ту-22М, има загинали и ранени.

А днес, между другото, е била ударена и нефтената база в Курск, но тя се намира по-близо до украинската граница, отколкото споменатите две летища – до 800 км.

Може би е съвпадение, но именно вчера от компанията ″Укроборонпром″ заявиха, че украински ударен дрон успешно е преминал поредица от изпитанията и е способен да преодолява до 1000 км.

Ако това е истина, подчертава в.″The Guardian″, то може да се говори, че значителната европейска част от Русия е достъпна за украинско оръжие, и асиметричното предимство на Москва безболезнено да нанася ракетни удари по Украйна от дълбочината на руската държава вече не е толкова значително.

Дронът Ту-141 ″Стриж″ – съветска разработка от 70-те години на ХХ в., се е произвеждал в Украйна, в гр.Харкив

Някои украински експерти допускат, че това може и е била още съветска разработка на безпилотен самолет – ″Стриж″ Ту-141. Този дрон наистина наистина би могъл да удари обект на разстояние до 1000 км, като лети на височина 50 м над земната повърхност. Той е способен да носи 200 кг бомба.

Володимир Зеленский

Киев, засега, не коментира станалото. Дори при днешното си посещение в гр.Славянск, Донецка област, който е почти до фронтовата линия, Володимир Зеленский се ограничи с награждаване на нашите войници по случай деня на Въоръжените сили на Украйна и не каза нито дума за Енгелс и Дягильово.

Междувременно руският президент Владимир Путин спешно свика Съвета на националната сигурност, но все още няма информация, какво ще предприеме Кремъл в отговор. Украинските експерти твърдят, че руснаците имат крилати ракети за още най-много три мощни атаки.(УВести)