Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕД РУСКАТА ЦЪРКВА В СТОЛИЦАТА ″МАТИ УКРАЙНА″ ОСВИРКА МИТРОФАНОВА И ЧОВЕК НА ГУНДЯЕВ

Скандиранията ″Убийци″, ″Тук не е Москва″, ″Путин, спри войната″ на фона на украинските и българските знамена бяха много мощни

София, 06 декември 2022.- Тази сутрин пред Руската църква Св.Николай в столицата на бул.″Руски″ многобройната украинско-българска агитка обърна в бягство Елеонора Митрофанова – руски посланик в България, и руснака митрополит Антоний – нещо като министър на външните работи на Руската православна църква.

Те бяха дошли да отслужат литургия баш на Никулден (един от най-любимите за българите християнски празник) в прослава на… руската войска. Към високите чуждестранни ″гости″ се присламчи и Ловчанския митрополит  Гавриил, който, според сайта ″Фактор.БГ″, е най-видният кремълски агент на влияние в Българската православна църква. Там беше забелязан и политикът Румен Петков от маргиналната формация ″АБВ″, създадена от бившия държавен глава русофил Георги Първанов.

Владимир Гундяев

Очевидно, височайшата делегация не очакваше да бъде посрещната толкова ″топло″, защото визитата на Антоний се пазеше в дълбока тайна – публично тя не беше оповестена никъде.

Скандиранията ″Убийци″, ″Тук не е Москва″, ″Путин, спри войната″ на фона на украинските и българските знамена бяха толкова мощни, че дори полицията тръгна да се намесва, но овреме се вразуми. А един човечец от делегацията беше направо побеснял, като с жеста около слепоочите показа, че сме ″ненормални″. Да, ама не!

В крайна сметка тьотя Елеонора и човекът на полковника от КГБ Владимир Гундяев, известен още като патриарх на Руската православна църква, позорно избягаха от църквата през… заден проход, към бившето съветско посолство на ул.″Московска″.

Олена Коцева

Визитата на Антоний е поредната подла руска хибридна операция срещу Украйна, свободния свят, България и православието, смята Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″.

Целта на посещението е Българската православна църква да поеме неофициален ангажимент да не осъжда руските военни престъпления в Украйна, както и да отлага признаването на новата, автокефална, Православна църква на Украйна. Освен това, визитата трябваше да демонстрира авторитет на Гундяев и да покаже, че Вселенската патриаршия и Вартоломей I уж нямат такава роля и влияние в православния свят, както Москва.

Някои български анализатори смятат, че пристигането на руския духовник можеше да бъде предотвратено от ДАНС и външното министерство, но проруските сили в държавната администрация отново се оказаха по-силни. ″Фактор.БГ″ припомня, че през последните месеци Антоний бе изгонен от Германия, а Лондон изобщо му отказа влизане във Великобритания.

Именно заради поредния руски пробив в националната сигурност на България заместник-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов поиска още тази седмица шефът на ДАНС да бъде изслушан по темата за посещението на Антоний.

Скандалът с руския гост пламна точно в седмицата, когато България получи червен картон за приемане в Шенгенската зона. Български държавници и политици обвиниха Нидерландия, че изолира София и толерира Букурещ, но явно не си дават сметка, че посещения като това на Антоний, очевидно, говори за следното: не сме ненадежден партньор, а границата ни е пробита, споделиха през ″УВести″ някои от българските участници в протеста.(УВести)

Още снимки от проявата, събрани във Фейсбук:

Отдясно-наляво: Румен Петков и Елеонора Митрофанова