Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКОТО НАСТЪПЛЕНИЕ КЪМ МЕЛИТОПОЛ ЩЕ РАЗКЪСА РУСКИТЕ ВОЙСКИ НА ДВЕ КРИЛА

Киев, 04 декември 2022.- Нашето настъпление към Мелитопол в Запорожка област ще позволи руската южна групировка да бъде разкъсана на две части – източна и западна, твърди генерал-майор Сергий Савченко, военен експерт.

С освобождаване на този град, през който минава сухопътния (авто и ж.п.) коридор от Русия през Донецка област към Крим, украинската армия ще стигне до азовското и черноморското крайбрежие, с което ще се създадат условия за блокада на Крим и ракетен обстрел на Севастопол и руския флот заедно с Керченския мост. От една страна. От друга, Русия вече няма да може да нанася ракетни удари по украинската инфраструктура именно от Черно море. ″Врагът ще се лиши и от логистиката″, – смята експертът.

Според американския Институт по изучаване на войната (ISW), с настъпване на студено време боевете по цялата фронтова линия няма да спрат. Нещо повече, замръзналата почва ще позволи отново да се задейства тежка военна техника, престоявала напоследък поради обилни дъждове и кал. Анализаторите от института твърдят, че украинците имат по-добри възможности за настъпление както на юг – към Мелитопол, така и в района на Бахмут в Донецка област – важен за руснаците логистичен център.

Нашият военен експерт полковник Роман Свитан предполага, че ние дори имаме условия да вкараме руснаците от кримско-херсонската групировка в два оперативни котела – един в района от Запорожжя към Енергодар, а втория – на левия бряг на Днепър в посока от Херсон към Мелитопол. Добри условия за настъпления имаме и в Луганска област района на градове Троицке-Сватово-Креминна, смята Свитан.

Днес е 284-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 91150 (+650 за един ден), ранени – над 263000, самолети – 281, хеликоптери – 263, танкове – 2922, БМП – 5892, артилерийски системи – 1908, средства за ПВО – 210, ракетни системи за залпов огън – 395, автомобили – 4479, дронове – 1573.(УВести)