Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Байрактар

ТУРСКАТА КОМПАНИЯ ″BAYKAR″ ЗАПОЧНА ДА ТЕСТВА ДРОН С УКРАИНСКИ РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ

Киев, 04 декември 2022.- Турската компания ″Baykar″, която произвежда станали известни безпилотни летателни апарати ″Байрактар″, започна да тества новия си дрон-истребител – ″Kzlelma″, с украински двигател.

Вчера ″Kzlelma″ за първи път извърши засилване и се откъсна от пистата за шест секунди. В публикацията на ″Цензор.Нет″ се твърди, че тази операция е била планирана за 2023 г., но, очевидно, обстоятелствата налагат работите около дрона да се форсират.

На ″Kzlelma″ е установен турбореактивен двигател АI-25ТЛТ, който произвежда украинската компания ″Мотор-Сич″. С него дронът е способен да развива скорост до 800 км/ч, да престоява в небето пет часа и да се издига на височина до 12 км. Бойното натоварване на машината е 1 тон, което отговаря на пълноценно авиационно въоръжение. Освен че е ударен, този апарат ще може да води и въздушен бой с използване на ракети ″въздух – въздух″.

Договорът за сътрудничество между ″Мотор-Сич″ и турската компания ″Baykar″ е бил сключен през 2021 г. С него се предвижда турците да построят завод за производство на ″Байрактари″ някъде в Украйна.

Преди месец президентът на ″Мотор-Сич″ Вячеслав Богуслаев е бил арестуван и в момента се намира в арест. Той се обвинява в държавна измяна за сътрудничество с Москва (нелегална продажба на руснаци на двигатели за хеликоптери).(УВести)