Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

КРЕМЪЛ Е ПЛАНИРАЛ ДА ПРЕВЗЕМЕ УКРАЙНА ЗА 10 ДНИ И ФИЗИЧЕСКИ ДА ЛИКВИДИРА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ПАТРИОТИ

Киев, 02 декември 2022.- Планът на Кремъл е бил за десет дни да превземе Украйна заедно със столицата Киев, пише в доклада на Британския Кралски обединен институт на въоръжените сили (Royal United Services Institute).

Документът е подготвен от военните експерти Джек Уотлинг и Ник Рейнолдс, бившия съветник на министъра на отбраната на Украйна Олександр Данилюк и бившия командващ на десантно-щурмовите войски на Украйна генерал Михайло Забродский. Докладът е публикуван на сайта на Института.

Авторите му смятат, че Кремъл е възнамерявал да завърши активната фаза на т.н. спецоперация до 4-5 март, а окупирането на цялата страна – до август т.г.

Към момента на инвазията северната групировка на руснаците е била 12 пъти по-голяма от украинската в тази част на страната. Но въпреки всичко, Москва не е успяла да реализира това числено предимство. Защото планът не е отчитал способността на украинската армия да се съпротивлява. В Кремъл са смятали, че правителството ни ще избяга или ще бъде пленено, а командването на Въоръжените сили на Украйна ще се предаде. В доклада се подчертава, че през първите дни на нахлуването почти всички украински висши офицери са получили СМС с оферта да преминат на страната на Русия, защото е безполезно да се съпротивляват. И когато руснаците са се сблъскали с отпор, когато украинската армия и териториалната отбрана са започнали да удрят по логистиката на врага и да лишават предните части от боеприпаси, гориво, храна, целият кремълски план е рухнал. Нали си спомняте за дълга над 50 км руска военна колона, тръгнала към Киев? От нея нищо не е останало, защото украинците най-напред са я отрязали от тила, а после педантично са унищожили с наличните тогава американски и британски противотанкови системи.

Какво е планирал Кремъл след окупацията на Украйна?

Най-вече да залови и да екзекутира всички, участвали през 2013-2014 г. в Майдана. Може да се предположи, че под №1 е фигурирал бившия президент Петро Порошенко, а под №2 – Олександр Турчинов, след Майдана станал и.д. президент и главнокомандващ на въоръжените ни сили, а после – секретар на Съвета на националната сигурност и отбрана, организирал родния ВПК за производство на крилати ракети морско базиране ″Нептун″ (потопил крайцера ″Москва″) и на други системи.

Зима на 2014 г. Киев. Майдан

Гражданското население се е предвиждало след филтрация, т.е., разпити и изтезания, да бъде разделено на няколко категории:

– непримирими – физически да се ликвидират;

– нелоялни – да бъдат разубедени или заплашени;

– неутрални – да се привлекат към сътрудничество;

– напълно лоялни – да бъдат поканени за активно сътрудничество.

Авторите на доклада твърдят, че руската ФСБ (бивше КГБ) заедно с въздушно-десантните войски е провеждала учения, как да се залавят или ликвидират крайно нелоялните украинци, т.е., най-патриотичната част от населението.

Откриването на умерено нелоялните трябвало да става чрез доноси на колаборанти и агентурни сведения с последваща ″обработка″ в т.н. филтрационни лагери с участие на контраразузнаването. Част от нелоялните се е планирало да бъдат депортирани в Русия, част – да се използват за контрол върху нелегално движение, което неминуемо е щяло да има в Украйна.(УВести)