Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ФБР ОБЕЩАВА ЗА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФИНАНСИСТА НА ″ВАГНЕР″ ЕВГЕНИЙ ПРИГОЖИН $250 ХИЛ.

″Готвачът на Путин″ се утвърждава като централна фигура в следвоенното милитаристко-политическо движение в Русия

Киев, 01 декември 2022.- Американското ФБР обяви за издирване на руснака Евгений Пригожин – по-известен като ″Готвач на Путин″ и лице, което финансира частната военна компания ″Вагнер″, основана от Дмитрий Уткин – офицер от спецназ на ГРУ на руската армия. Той е обвинен в намеса във вътрешните работи на САЩ, по-точно, в опит да повлияе върху президентските избори през 2014-2016 гг. Американците обещават за информация за него $250 хил.

Дмитрий Уткин – основател на
ЧВК ″Вагнер″

От Вашингтон твърдят, че Пригожин, осъждан по съветско време за криминални престъпления и по-късно, през 90-те години, се запознал с бъдещия руски президент Владимир Путин като предприемач в областта на обществено хранене (оттук – ″Готвач на Путин″), в родния Санкт-Петербург е създал и финансирал ″Агенция за Интернет-изследвания″. Та тази структура, набрала на работа ИТ-специалисти, чрез социални мрежи е атакувала американски потребители с различна дезинформация с цел да ги склони да гласуват за Доналд Тръмп, а не за кандидата на демократите Хилари Клинтън. Агенцията е била успяла да придобие американски сървър, създавала хиляди акаунти на несъществуващи лица, прониквала е в електронна поща на тамошни политически лидери.

Заедно с ″Готвача на Путин″ се издирват още 12 руски граждани. Мотивът е същият – опит за влияние върху президентските избори в САЩ през 2014-2016 гг.

През февруари 2018 г. Федералният окръжен съд на САЩ във Вашингтон – окръг Колумбия, издаде заповед за арест на Евгений Пригожин за мошеничество против Америка.

В момента Пригожин се намира в Русия и обикаля местни затвори за набиране на доброволци за частната си армия, която воюва предимно в Донецка област – в района на гр.Бахмут, който е най-горещата точка на фронта в момента. Но ″Вагнер″, смятана от някои украински експерти за най-боеспособно формирование, въпреки огромни загуби (бивши затворници никой не ги жали), не напредва.

Евгений Пригожин обикаля руски затвори за набиране на доброволци

Според американския Институт по изучаване на войната (ISW), Евгений Пригожин се превръща в централна фигура сред руските привърженици на война с Украйна до победен край. Твърди се, че ″Готвачът на Путин″, освен с чисто военно дело, възнамерява да се захване и с политика, създавайки консервативно движение, което с времето да се превърне в партия. Пригожин остро критикува Генералния щаб на руската армия и олигарсите около Кремъл, изказва се против корупция, по-специално, във военната сфера, с което печели дивиденти сред милитаризираната част от руското общество. Той е много активен в социалните мрежи, като ги използва за антиелитна реторика, с което, както се говори, печели симпатии на президента Путин и омраза от страна на генералитета. Пригожин заедно с лидера на Чечня Рамзан Кадиров са инициирали отстраняване от поста на командващ на войските в Украйна генерал Ляпин.

ЧВК ″Вагнер″ може да бъде призната от САЩ за терористична организация

От ISW са категорични, че Евгений Пригожин е много добър популист и с харизмата си ″облъчва″ онзи електорат в Русия, който е заразен от неоимперските амбиции на Русия и иска завръщане на ″съветска брутална сила″, като същевременно се изказва против руските елити, т.е., новобогаташи. Американците смятат, че ″Вагнер″ преди всичко обслужва интереси, включително политически, на самия ″Готвач на Путин″ и едва после се използва като инструмент за засилване на военната компонента във войната на Русия против Украйна.

Наемниците от ЧВК ″Вагнер″ в Донбас вече няколко месеца безуспешно атакуват гр.Бахмут – в момента най-горещата точка на фронта

Финансистът на ЧВК ″Вагнер″ като популист и добър оратор ще продължи да създава около армията си имидж на най-боеспособната, ще набира нови доброволци, като същевременно ще засили антиелитната си кампания, за да се утвърди като централна фигура в следвоенното милитаристко-политическо движение в Русия.(УВести)

Нашата справка:

Евгений Пригожин. Руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг бизнес. Компанията на Пригожин се занимава с кетъринг за най-висшите държавни служители в Русия, затова го наричат ″Готвач на Путин″. През 2019 г. по богатство в Русия е класиран на 72 място с 14,6 млрд. руб. През 2016 г. е сред 30-те най-влиятелни хора в Санкт Петербург.

Роден на 01 юни 1961 г. в гр.Ленинград. Учи в интернат за олимпийски надежди (ски бягане). През 1979 г. е осъден за кражба (2 г. условно), а през 1981 г. – на 13 г. затвор за кражба, грабеж, измама, участие в престъпна дейност. През 1988 г. е помилван. Твърди се, че завършва фармация в гр.Ленинград.

През 1990 г. създава верига за продажба на хот-дог в гр.Ленинград. През 1993 г. става управител на верига супермаркети, открива бар-магазин. През 1996 г. заедно с партньори открива първия елитен ресторант в гр.Санкт-Петербург ″Старая таможня″ (″Стара митница″). През същата година открива бизнес за кетъринг.

През 2018 г. Владимир Путин в едно интервю потвърждава, че познава лично Пригожин.

През 2013 г. медиите научават за съществуването в Санкт Петербург на Агенция за интернет изследвания, наричана още ″фабрика за тролове″, ″тролове на Пригожин″, които пускат дезинформация в социални мрежи. Година по-късно хакерската група Anonymous International публично доказва, че зад агенцията стои Пригожин.

През 2016 г. Пригожин свързват с ръководителя на ЧВК ″Вагнер″ Дмитрий Уткин.

Награден е с ордени ″За заслуга към Отечеството″ IV, II и I степен.