Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАНИТЕ ОТ НАТО ПОИСКАХА ОТ УНГАРИЯ И ВИКТОР ОРБАН ДА СПРЕ ДА СЕ ЗАЯЖДА С УКРАЙНА

Киев, 01 декември 2022.- Днес 28 страни – членки на НАТО писмено поискаха от Унгария да спре да блокира работата на Комисията Украйна-НАТО, заяви Олга Стефанишина – вицепремиер по европейска и евроатлантичека интеграция на Украйна. ″Има няколко инструмента за политически натиск, и те ще се приложат″, – каза тя.

Олга Стефанишина

Според пани Олга, преди войната тази дискусията е била двустранна – между Украйна и Унгария. Днес, обаче, в условия на руската агресия, позицията на Будапеща е изключително опасна и абсолютно несъвместима с предизвикателствата и въпросите, които трябва да се обсъждат. Затова заседания на Комисията Украйна-НАТО на ниво президенти или поне министри е жизнено необходимо. ″Защото е нужно да се формират официални решения и, съответно, да се планира по-нататъшна отбранителна и политическа подкрепа, да се обсъждат въпроси за членството ни в алианса″, – категорична е Олга Стефанишина.

От 2017 г. Унгария блокира заседания на Комисията Украйна – НАТО на ниво по-високо от посланици, като спекулира с уж проблеми на унгарското малцинство у нас. По-специално, Будапеща иска всички предмети в средно училище с украински унгарци, които живеят предимно в Закарпатска област, да се преподават на… унгарски език. Това искане е неприемливо за Киев, защото те са украински граждани, живеят в Украйна и за тях, както и за всички други малцинства, включително българското, важи закон за образованието в Украйна. Всички малцинства у нас имат право да изучават майчин език и литература няколко часа седмично и в рамките на дисциплината ″Роден край″. С тази постановка е съгласна и Венецианската комисия, която дава правна оценка на законодателство на европейски страни.(УВести)

Нашата справка:
В Украйна живеят 150 хил. унгарци. В НАТО членуват 30 страни. Унгария се смята за троянски кон на Русия в ЕС и НАТО. Заедно с Австрия тя не предостави никаква военна помощ на Украйна и постоянно призовава антипутинската коалиция (над 50 страни) да се съобразява с искания на Кремъл.

БУДАПЕЩА НЕ Е ПОСТИГНАЛ ДОСТАТЪЧЕН НАПРЕДЪК В РЕФОРМИТЕ СИ, ЗА ДА ПОЛУЧИ СРЕДСТВА ОТ ЕС