Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕНТАГОН ПОРЪЧА ЗА УКРАЙНА ЗРК ″NASAMS″ ЗА $1,2 МЛРД. НАТО ИНВЕСТИРА В БЪЛГАРИЯ

Киев, 01 декември 2022.- Пентагон сключи договор с американската компания ″Raytheon Technologies″ за $1,2 млрд. за производство на шест зенитно-ракетни комплекси ″NASAMS″.

Заводът на компанията се намира в гр.Тюкслъри, щат Масачусетс. Изделията трябва да са готови след две години.

ЗРК NASAMS

Същевременно в НАТО се обсъжда възможността да се увеличи производство на артилерийски снаряди за съветско оръжие. Предвижда се да се инвестира в заводи в България, Словакия и Чехия, съобщава в.″The New York Times″. Според изданието, украинската армия изпитва дефицит от такива снаряди. Твърди се, че през лятото при боевете в Донбас руснаците са изстрелвали 40-50 хил. снаряда всеки ден, а украинците – само 6-7 хил., като американската военната промишленост произвежда едва 15 хил. бройки месечно.

F-16

″Bloomberg″ съобщава, като се позовава на адмирал в оставка Джеймс Ставридис, че НАТО разглежда възможността Украйна да получи не само стари съветски самолети МиГ-29, но и по-съвременни изтребители F-16. Киев е готов с група военни летци и инженери, които могат всеки момент да започват подготовка за пилотиране и обслужване на този самолет. Според някои съобщения, Украйна проявява интерес и към шведските многоцелеви ″Грипън″.

Очаква се днес министерството на отбраната на Германия да внесе в правителството на Олаф Шолц предложение системите ПВО ″Patriot″, предназначени за Полша, да бъдат настанени в Украйна. От някои съобщения произтича, че Вашингтон може и да не разреши този трансфер. Според военния експерт Роман Свитан, млади украински войници много бързо се обучават за нова западна техника. За овладяване на ″Patriot″ ще им са нужни не повече от два-три месеца.

Противоракетна система ″Patriot″

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен тези дни заяви, че САЩ заедно със съюзниците си по НАТО и партньори по G7 възнамеряват да увеличават военна и друга помощ за Украйна. Според него, страната ни вече е получила от тях помощ в размер на $40 млрд.

Днес е 281-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 89440 (+560 за един ден), ранени – над 268000, самолети – 280, хеликоптери – 261, танкове – 2915, БМП – 5877, артилерийски системи – 1904, средства за ПВО – 210, ракетни системи за залпов огън – 395, автомобили – 4441, дронове – 1562.(УВести)