Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НАТО ЩЕ ЗАСИЛИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА УКРАЙНА И ЩЕ ПОМОГНЕ ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ РАКЕТНИТЕ УДАРИ

Киев, 30 ноември 2022.- Страните на НАТО ще засилят политическата и практическата си подкрепа на Украйна, която брани суверенитета си и териториалната цялост от руската агресия, четем в декларацията, приета от членките на алианса на срещата на външните министри на блока в Букурещ вчера.

В документа се подчертава, че Русия носи пълна отговорност за тази война, невиждано нарушаване на международното право и принципите на Устава на ООН.

″Агресията на Русия, нейните постоянни и цинични атаки върху украинската гражданска и енергийна инфраструктура лишава милиони украинци от базови човешки услуги, тя влияе върху глобални доставки на продоволствие и заплашва най-уязвимите страни и народи″, пише в декларацията.

Подчертава се, че виновни за военни престъпления, включително сексуално насилие, трябва да бъдат привлечени към отговорност. Страните на НАТО осъждат всички, включително Беларус, който активно подпомага агресивната война на Русия против Украйна.

Членовете на алианса ще положат максимум усилия за възстановяване на енергийната инфраструктура на Украйна и за защита на народа й от ракетни удари.

Йенс Столтенберг

В декларацията се набляга върху това, че страните на НАТО ще подкрепят Украйна в следвоенно възстановяване и реформи с цел украинският народ да си осигури свободно и демократично бъдеще, да модернизира своя отбранителен сектор, да засили дългосрочна оперативна съвместимост, за да откаже Русия от евентуална агресия в бъдеще.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членството на Украйна в НАТО минава чрез победа над Русия.(УВести)