Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В ХЕРСОНСКА ОБЛАСТ ПОД ОБСТРЕЛА Е ЗАГИНАЛО МОМЧЕНЦЕ, ВРЪЩАЛО СЕ ОТ ЦЪРКВА, ОЩЕ ДВЕ ДЕЦА СА РАНЕНИ

Киев, 29 ноември 2022.- В Херсонска област вследствие на руския обстрел е загинало 13-годишно момче, други две деца са ранени, съобщи Ярослав Янушевич – председател на местната военна администрация.

Загиналото дете заедно с брат си и баща им се е връщало от църква, когато е започнал артилерийски обстрел. Те са се криели от взривове от касетни снаряди. Детето веднага е било откарано в болница, но лекарите не са успели да го спасят.

От други двама ранени на едното е ампутирана ръка. То е тичало от къщата към лятна кухня, когато в двора се е взривил снаряд.

От местната управа призовават хората да напуснат Херсон и околните села, докато врагът не бъде отхвърлен на разстояние, от което да не може да обстрелва.

Откакто е освободен на 11 ноември от окупаторите, в Херсон от руския обстрел са загинали 32 мирни граждани.

Преди три дни  гр.Вилнянск, Запорожка област, местните жители са се сбогували с новородения Сергийко. Той е бил само на два дни и е загинал в резултат на артилерийския обстрел на родилния дом в града.

Сергийко е бил само на два дни, когато в родилното във Вилнянск е паднала руска бомба

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заявява, че ″руската армия не стреля по граждански обекти и критичната инфраструктура на Украйна, в частност, по обекти на електроенергетиката″.

От началото на войната в Украйна са загинали 440 деца и над 850 са били ранени, десетки хиляди са били разделени от родителите им и насилствено закарани в Русия под различни предлози, като един от тях е уж ″лечение и рехабилитация″.(УВести)