Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СТОЛИЦАТА С УСПЕХ СЕ ПРОВЕДЕ ФЕСТИВАЛ НА УКРАИНСКОТО ЕТНОГРАФСКО КИНО ″ОКО″

София, 28 ноември 2022.- Вчера в столицата в Дома на киното с успех завърши тридневния фестивал на украинското етнографско кино ″ОКО″. Той беше организиран от българката от Украйна Тетяна Станиева и екипа й.

Тетяна Станиева – душа и
двигател на фестивала

Програмата на фестивала включваше игрални и документални филми за Голодомор, Чернобил, войната, започнала през март 2014 г. и се превърнала в пълномащабна на 24 март т.г. Фестивалът беше за украинската история, за бъдещето за Украйна, за надеждите и мечтите на украинците.

За първи път в програмата на ″OKO″ беше включен игрален филм – ″Стражева крепост″, който беше показан през първия ден на проявата – 25 ноември.

А на 26 ноември, в Деня, когато украинците по цял свят почитат паметта на милионните жертви на Голодомор 1932-1933 гг., беше прожектиран филм за жестокостта на съветския режим и за геноцида на украинския народ, извършен от Москва. За тази национална трагедия разказа документалната творба ″Живите″. ″Звезда от пели″ ни върна към Чернобил – техногенна катастрофа от планетарен мащаб, станала през април 1986 г.

През последния ден на фестивала се говореше за войната в Украйна. ″Терикони″ е един от филмите, той е художествено-документален. Настя е на десет години, когато ракетата, изстреляна от руснаците в новогодишната нощ, променя живота й завинаги. Ракетата отнема баща й и разрушава къщата им. Училището на Настя е само на 500 метра от фронтовата линия. За нея войната се превръща в ежедневие. Става просто част от пейзажа. Единственото средство за оцеляване на семейството на Настя е събиране на желязо под обстрела. Сеня е на седем години. Той е първокласник. През седемте години от живота си той вижда седем години война и нито един мирен ден. Сеня обича да наблюдава залязващото слънце. Доведеният му баща копае гробове, за да спечели пари за нов костюм и раница за момчето. ″Терикони″ е филм за деца, живеещи в Донбас – зоната на войната в Украйна.

Програмата на фестивала приключи с прожекция на документалната творба за Буча – предградие на Киев, станало известно с невиждани зверства на руските окупатори. Във филма говорят очевидци, говорят с мъка и страдание, но и вяра, че доброто ще победи и Украйна ще се възроди.

″Казват, че светът е уморен от войната в моята Украйна и не иска да гледа филми за нея, – споделя Таня Станиева. – Но дори и да си затваряме очите пред истината, не можем да я скрием, ако някога е била документирана″.

Една голяма мечта на пани Таня е следващият фестивал ″ОКО″ да се проведе в родния й Болград.

Вчера преди прожекцията на ″Терикони″ пред зрителите, освен Тетяна Станиева, говори Райна Манджукова – журналистка, ТВ-водеща, която също е украинска българка, Ирина Козик – първи секретар в посолството на Украйна, която сподели свои преживявания от сегашната война.

Кристина Жечкова

″Ой, у лузі червона калина…″ – украинска песен, написана още през 1914 г., но станала особено популярна сега в изпълнение на Андрий Хливнюк и ″Пинк Флойд″, изпя Кристина Жечкова – също българка от Одеска област, която следва магистратура в СУ ″Св.Климент Охридски″, участник в концерти на живо в ″Гласът на България-2020″. Тя разплака публиката и с проникновено изпълнение на ″Плине кача…″ – украинска народна песен, с която в Украйна оплакват 100-те жертви на Евромайдата от 2014 г.

Във фоайето на Дома на киното всеки можеше да опита от различни украински лакомства и благотворително да закупи сувенири в помощ на Украйна.

Първият, при това също успешен, фестивал на украинската етнографско кино ″ОКО″ проведе на 24-25 май тази година също в Дома на киното в столицата.(УВести)

Още по темата:

В ДОМА НА КИНОТО ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛ НА УКРАИНСКОТО ЕТНОГРАФСКО КИНО

Фоторепортаж от проявата на Васил Жукивский

Благотворителна разпродажба на украинската символика и сувенири в помощ на Украйна
Ирина Козик от посолството на Украйна сподели за важността да се говори за това, което става в Украйна сега. ″Това са престъпления против човечността и престъпниците трябва да бъдат съдени″
Това е екипът, с който се реализира фестивалът ″ОКО″
А това са преводачите на филмите на фестивала начело с д-р Лилия Желева – преподавател-украинист в СУ ″Св.Климент Охридски″, и нейните студентки – Ева Кьорова (IV курс) и Оля Божекова (III курс). В превода на филмите за ″ОКО″ участваха също така преподавател-украинист д-р Райна Камберова и преподавател-българист д-р Олга Сорока
С певческия си талант Кристина Жечкова разплака публиката