Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИЯТ “КАЛУШ ОРКЕСТРА” ДАДЕ ДВА КОНЦЕРТА В БЪЛГАРИЯ – В СОФИЯ И ВАРНА

София, 27 ноември 2022.- Тазгодишните победители от Евровизия “Калуш Оркестра” бяха в България и дадоха два концерта – в столицата и Варна. Целта на гастролите е да съберат пари за Украйна, която самоотвержено се отбранява (а и атакува) от руските нашественици.

В събота, 25 ноември, в София те излязоха на сцената на ″Joy Station″ в Студентския град и представиха своя пълен репертоар, който, както се оказа, беше известен на тукашната публика – предимно украинци-бежанци и техните български приятели. Не мина, разбира се, и без прословутото ″Путин ху*ло″, което купонясващите, танцувайки, скандираха от време на време.

Бандата събра нестихващи овации с изпълнение на най-големия си хит – ″Стефания″, с който покори зрителите на най-престижния музикален конкурс в Европа и безапелационно стигна до победата.

Преди да пристигнат в България, един от музикантите – Саша Таб, се обърна към българите, като този поздрав беше разпространен от ″Нова телевизия″ – водеща ТВ в България:

“Здравейте на всички приятели! Поздрави от Калуш Оркестра! На 25 и 26 ноември ще сме в България и нямаме търпение да се срещнем с вас в София и Варна. Ще представим нашата музика и се надяваме да се забавляваме заедно! Заповядайте, ще запалим сцената заедно с вас! Ще се видим скоро!”

А вчера, на 26 ноември, ″Калуш Оркестра″ даде концерт и във Варна на клубна сцена – в ″Koppa″.

Ще ви припомним, че тази украинска група триумфира във финала на “Евровизия 2022” в Торино със своя микс между модерен рап и традиционни фолклорни мотиви, представен с увличаща хореография. Песента й “Стефания” е посветена на майката на вокалиста и фронтмен на групата Олег Псюк. В нея се казва “Ще намеря винаги пътя към дома, дори и всички пътища да са разрушени” – думи, които имат още по-дълбок смисъл заради ужасяващите разрушения, причинени от руската инвазия в Украйна от 24 февруари насам

След концерта в София ″Калуш Оркестра″ се срещна с посланика на Украйна Виталий Москаленко и негови колеги-дипломати. Срещата премина, както се казва, в топла и дружеска обстановка.(УВести)

Още по темата:

Една песен от концерта