Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОКОМИСИЯТА СЕ КАНИ ДА ИЗПРАТИ ЗА УКРАЙНА 200 ТРАНСФОРМАТОРА СРЕДЕН РАЗМЕР

Киев, 26 ноември 2022.- Европейската комисия подготвя пратка за Украйна с 200 трансформатора среден размер, заяви Урсула фон дел Лаен – президент на ЕК, която проведе телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленский.

″Правим всичко възможно Украйна в най-къси срокове да получи това оборудване, населението да има ток и топлина″, – подчерта пани Урсула.

Съобщава се, че Координационният център на ЕС за извънредни ситуации ще изпрати 200 трансформатори среден размер и един голям автотрансформатор от Литва, автотрансформатор среден размер от Латвия и 40 тежки генератори, които се намират в Румъния. Всеки от тези генератори е способен да осигури постоянно електроподаване за една, например, средноголяма болница.

Това е резултат от руски ракетни удари по Украйна

Урсула фон дел Лаен каза също, че ЕС се обърна към световни производители на високоволтно електроборудване, включително автотрансформатори, да координират действията си с нас с цел час по-скоро те да бъдат доставени на Украйна.

След поредица от руски ракетни удари по трафопостове, на 23 ноември украинската енергосистема се срина, но едно денонощие по-късно започна лека-полека да се възстановява. Все още има дефицит – 30%, без ток остават 6 млн. абоната. Особено е тежка ситуацията в Киев, Киевска, Одеска, Лвивска, Винницка и Днипропетровска области.

Украйна разполага със завод за автотрансформатори в гр.Запорижжя, но той е бил приватизиран от олигарх и е фалирал. Едно такова сложно изделия с размери на ж.п. вагон се произвежда поне една година.(УВести)