Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В СОФИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР 1932-1933

България може да стане 20 страна, не само осъдила Голодомор, но и го признала за геноцид

София, 26 ноември 2022.- Днес в столицата в храма Св.Неделя украинската диаспора начело с лидера си Олена Коцева и наши дипломати заедно с българските им приятели почетоха паметта на жертвите на Голодомор.

През 1932-1933 гг. съветската власт организира в Украйна изкуствен глад, вследствие на който от бавна и мъчителна смърт умират най-малко 7 млн. украински селяни. Точните данни никога няма да узнаем, защото в Москва ги крият и дори отричат, че Голодомор е имало изобщо.

Целта на болшевиките е била украинското село като носител на украинския свободолюбив дух и традиции да бъде неутрализирано, защото е представлявало заплаха за Кремъл, съветизацията на Украйна и колективизацията на селското стопанство в СССР.

Пред събралите се в храма говори посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко. За ″УВести″ той сподели, че в момента империалистическата Русия прави същото – се стреми за заличи не само украинското село, но и целия ни народ чрез започналата на 24 март т.г. война и редовните ракетни удари по критичната инфраструктура на страната. ″Тъй като не може да постигне успехи на бойно поле, Кремъл иска в навечерие на зимата да ни лиши от светлина, топлина и вода, да ни умори, както умори милиони наши съотечественици през 1932-1933 гг.″, заяви пан Виталий, и добави, че въпреки цялата си имперска жлъч и цинизъм, Москва няма да успее. ″Защото, както казват българите, не се гаси туй, що не гасне – този път Голодомор няма да има, Украйна с помощна на цивилизования свят ще победи!″ – заключи посланикът.

Всяка последна събота на ноември украинците по цял свят почитат паметта на жертвите на Голодомор. По този повод в Киев пристигна премиерът на Полша Матеуш Моравецки, премиерът на Белгия Александър Де Кроо (снимката долу), премиерът на Литва Ингрида Шамонити и президент на Унгария Каталина Новак, съпричастност прояви президентът на САЩ Джо Байдън и други държавни глави и правителства.

В България парламентарната партия ″Демократична България″ подготви декларация, в която осъжда Голодомор като акт на геноцид на украинския народ. С гласовете на тази формация, ″Герб″, ″Продължаваме промяната″ и Движението за права и свободи документът може да набере необходимите гласове (над 120) и България да стане 20 страна, не само осъдила Голодомор, но и го признала за геноцид.(УВести)

Още по темата:

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ

Фоторепортаж на Олександр Лапский

Панихидата по невинно убиенни отслужи отец Кирил.
Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″: ″Няма да забравим, няма да простим!″