Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАЙНА СЕ ОБЪРНА КЪМ ООН ДА Я ЗАЩИТИ ОТ РУСКИЯ РАКЕТЕН ТЕРОР

София, 24 ноември 2022.- Украинският президент Володимир Зеленский призова вчера Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските въздушни удари срещу жизненоважна инфраструктура в страната му, оставили за пореден ден украинските градове без електричество и отопление в навечерие на зимата, пише в.″Сега″, като се позовава на БТА.

След вчерашния руски удар в Киев, например, 80% от домакинствата нямат вода и електричество. “Всички общински служби работят, за да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев възможно най-скоро”, каза кметът на града Виталий Кличко.

В столицата са засегнати ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електробуси не са на линии, защото има недостиг на електроенергия, а влаковете на метрото се движат с интервал 10 мин. Властите обещават ток да има по-късно днес, като призовават към максимална икономия.

“Само за ден по нас бяха изстреляни 70 ракети. Това е руската формула на терора”, заяви Зеленский, като уточни, че са били поразени болници, училища, транспортна инфраструктура и жилищни райони. Украйна очаква да види “много твърда реакция” на света срещу въздушните удари, добави той.

“При температури под нулата милиони души са без електроснабдяване, без отопление и без вода, това очевидно е престъпление срещу човечеството”, заяви Зеленский в кратко изявление чрез видеовръзка пред Съвета за сигурност на поискано от самия него извънредно заседание.

Украинският президент каза, че международната общност не може “да става заложник на един международен терорист”, намеквайки за правото на вето на Москва, което блокира всяка резолюция срещу руската агресия в Украйна.

Той призова да бъде отказано право на глас на Русия при гласуването на всяко решение, свързано с нейните действия. “Убийството на цивилни, разрушаването на гражданска инфраструктура представляват терористичен акт. Украйна продължава да изисква решителен отговор от страна на международната общност на тези престъпление”, написа по-рано през деня в Туитър украинският президент, настоявайки за спешно заседание на Съвета за сигурност, който се състои от 15 члена.

Американската посланичка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че руският президент Владимир Путин “очевидно използва зимата като оръжие, за да причини огромно страдание на украинския народ”. Руският президент ще се опита да замрази страната, за да я подчини, добави тя.

Василий Небезня

Посланикът на Русия в световната организация Василий Небензя най-безсрамно отбеляза, че щетите, нанесени на инфраструктурата на Украйна, са причинени от ракети, изстреляни от… украинската ПВО, и призова Запада да престане да снабдява Киев с оръжие. Защото те се отклоняват от курса и падат върху обекти, в които Русия не се цели, обясни Небензя.(УВести)

Още по темата:

ПОРЕДЕН МАСИВЕН РАКЕТЕН УДАР ПО УКРАИНСКАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА, ИМА УБИТИ И РАНЕНИ МИРНИ ЖИТЕЛИ