Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУМЪНИЯ, МОЛДОВА И ИРЛАНДИЯ СЪЩО ПРИЗНАХА ГОЛОДОМОР ЗА ГЕНОЦИД НА УКРАИНСКИЯ НАРОД

Киев, 24 ноември 2022.- Парламентът на Румъния с 248 гласа ″за″ и един ″въздържал се″ призна Голодомор – глад, организиран от болшевиките в украински села през 1932-1933 гг., за геноцид на украинския народ.

Александру Мурару – депутат от управляващата Национална либерална партия, заяви, че с това решение Румъния застава на страната на демократични страни по света, признали Голодомор през 1932-1933 г. за геноцид, за системни, директни, цинични и зловещи действия на Съветския съюз и неговите ръководители, насочени към физическо унищожаване на украинската нация.

По мащабите, темповете и характера си Голодомор е бил уникално убийство на територията на СССР, целта на което е била потушаване на многобройни въстания на украинците, не пожелали да влязат в колхоз, противопоставили се на колективизацията, жестоко данъчно облагане, на терор и насилие от страна на съветската власт, подчерта Мурару.

В приетата декларация също така се осъжда гладът, организирал от Москва през 1946-1947 гг. в Северна Буковина и Бесарабия (Молдова) и целта на който е била същата, както през 30-те години.

Декларацията, в която Голодомор се признава за геноцид на украинския народ, днес приеха и парламентите на Молдова и Ирландия.

По този начин Румъния, Молдова и Ирландия се присъединиха към Австралия, Бразилия, Ватикана, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Португалия, САЩ и над 20 американски щата, в различни години не само осъдили Голодомор, но и го признали за геноцид.(УВести)

Нашата справка:

Според приблизителни данни, през 1932-1933 гг. от Голодомор умират между 7 и 10 млн. украински селяни. През 1946-1947 гг. гладът убива 1 млн. украинци, молдовци, българи.

Подробно по темата:

ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ