Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С ПРЕОБЛАДАВАЩО МНОЗИНСТВО ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЗНА РУСИЯ ЗА СТРАНА – СПОНСОР НА ТЕРОРИЗМА

Киев, 23 ноември 2022.- Днес Европейският парламент прие резолюция, с която Руската Федерация се признава за държава – спонсор на тероризма. ″За″ този документ гласуваха 494 евродепутати, ″против″ бяха 58, а ″въздържали се″ 44.

В резолюцията се отбелязва, че Европейският парламент решително осъжда военни престъпления и терористични актове против гражданско население, които Русия и нейните съучастници извършват за постигане на свои несъстоятелни политически цели в Украйна и на територията на други страни, и признава Русия като държава, която спонсорира тероризъм, и като държава, която прилага терористични средства.

В тази връзка Европарламентът призова Съветът на ЕС да включи т.н. група ″Вагнер″ (руска частна военна компания на Евгений Пригожин – приятел на Владимир Путин) и други милитари-групировки, финансирани от Русия, в списък с лица, групи и институции, които се занимават с терористична дейност и върху които се разпространяват съответните санкции на ЕС.

Евродепутатите също така осъдиха окупацията от Русия на украинската Запорожка АЕЦ като действие, което е насочено към извършване на терор против населението на Украйна и превръща тази централа във военен обект.

Както твърди българското електронно издание ″Клуб Z″, евродепутатите от БСП са заявили, че няма да подкрепят тази резолюция.(УВести)

Още по темата:

ПРОЕКТОРЕЗОЛЮЦИЯ НА ЕС: РУСИЯ НЕ Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА. А Е СПОНСОР НА ТЕРОРИЗМА