Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА НАТО ПРИЗНА РУСИЯ ЗА СТРАНА-ТЕРОРИСТ И РАТУВА ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ТРИБУНАЛ

Киев, 22 ноември 2022.- Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Мадрид, призова да се създаде специален Международен трибунал за разследване на руски престъпления в Украйна и призна Русия за страна-терорист, съобщават украинските медии.

Всички 30 държави – членки на алианса, са подкрепили тези предложения. Подобен трибунал ще позволи да бъдат привлечени към отговорност не само изпълнители на военни престъпления, но и висше ръководство на Руската Федерация. Съответната резолюция ще бъде изпратена до всички правителства и парламенти на страните – членки на НАТО.

В документа, в частност, има редица важни за Украйна предложения:

– увеличаване на оръжие за Украйна;

– предприемане на конкретни стъпки за приемане на Украйна в алианса;

– създаване на механизъм за изплащане от Русия на репарации в полза на Украйна за причинени от войната щети.

В резолюцията също така се отбелязва, че НАТО ще подкрепя Украйна толкова, колкото трябва.

Егор Чернев

″Този документ е много важна политически стъпка, която отразява настроения в парламентарните кръгове на Запада, затова той ще има влияние върху ръководствата на страните – членки при вземане на съответните решения, – смята Егор Чернев – председател на постоянната делегация на Украйна в НАТО, депутат във Върховната Рада. – Защото става дума за престъпления против човечността, за военни престъпления, които нямат срок на давност, за агресия, за която виновните трябва да бъдат наказани″.(УВести)