Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СТРАНИТЕ ОТ G20 С МНОЗИНСТВО ОСЪДИХА ВОЙНАТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ В УКРАЙНА

Киев, 16 ноември 2022.- Страните от G20 с мнозинство осъждат руското нахлуване в Украйна, като се позовават и на резолюцията на Общото събрания на ООН с призив Москва да изведе войските си от украинската територия и да зачита международно признатите граници на Украйна.

Тази точка е съгласувана и е вписана в текста на заключителната декларация на G20, съобщава електронното издание ″Цензор.Нет″.

То се позовава на три дипломатически източника, които са потвърдили съгласуването на текста от всички участници. Посочва се, че ″повечето страни-участници решително осъждат войната в Украйна и акцентират, че тя причинява гигантски страдания и влошава съществуващите проблеми в световната икономика″. Същевременно в документа има абзац за ″различни възгледи относно ситуацията и санкциите″. Подчертава се, че следва да се спазва международното право, а заплахата за използване на ядрено оръжие е недопустима.

Освен това, лидерите на страните от G20 подкрепят удължаване на работата на ″зърнения коридор″ по Черно море.

Според някои наблюдатели, най-вероятно в малцинството при съгласуване на текста на декларацията на G20 в частта за руската агресия са били, разбира се, Русия, ЮАР, Бразилия, Китай.

Днес Върховната Рада на Украйна се обърна към страните от G20 Руската Федерация да бъде изключена от този престижен формат.(УВести)