Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РАКЕТАТА В ПОЛША Е РУСКА, НО САЩ И НАТО ПРАВЯТ ВИНОВНА УКРАЙНА. ЗАЩО ЛИ?

Русия провокира Запада, той поема топката, но не иска да воюва, а ще въоръжава и подкрепя Киев

София, 16 ноември 2022.- Президентът Володимир Зеленский продължава да настоява, че ракетата, ударила вчера едно фермерско стопанство в Полша, не е украинска. ″Вярвам на командирите от въоръжените сили на Украйна″, – казва държавният ни глава. И добавя, че е получил техните доклади и не може да се съмнява в тях. ″Имаме право да сме в следствената група в Полша″, – категоричен е Зеленский.

Киев настоява да участва в разследването и е готов да предостави свои специалисти и всички необходими документи, за да се установи истината за инцидента. Отговорът на официална Варшава е, че за това трябва да се посъветва с Вашингтон. А Джо Байдън вече е казал, че ″ракетата е украинска″, за което е бил дори поздравен от Кремъл.

Олег Жданов

Вчера руснаците са ударили Украйна с 96 различни крилати ракети, като 75 от тях са свалени. Според родната ПВО, в Западна Украйна, която граничи с Полша, вчера са били унищожени 15 ракети, като 10 от тях – в Лвивска област. Ракетата, паднала в Полша, се е взривила и е убила двама души. Твърди се, че тя е от украинския ПВО комплекс С-300. Военният експерт Олег Жданов казва, че тези противоракети от клас ″земя-въздух″, когато не улучват целта, се самовзривяват във въздух. Затова, според него, версията за С-300, паднала в Полша и се взривила, е абсурдна. Най-вероятно, обяснява Жданов, става дума за руската ракета Х-101 – високоточно изделие, което може са сгреши с 20-30 м, но не и със 6 км – именно на такова разстояние от украинската граница се намира полското село Пшеводув, където е разположено споменатото фермерско стопанство. Снимките от мястото на инцидента показват, че взривът е преобърнал и трактор, и ремаркето към него.

На въпросът защо полските радари не са засекли ракетата, Жданов отговаря, че Х-101 лети 100 м над земята със скорост 800 км/ч и постоянно променя траекторията си. ″А 6 км – това са секунди! – казва експертът. – Затова полската ПВО и не сработи″.

Мястото на инцидента в Полша

Олег Жданов е категоричен, че ударът по Полша е преднамерен. Кремъл провокира НАТО. Путин иска да види, дали алиансът ще преглътне тази провокация. И ако ″да″, ще има и следващ удар. Защото руският президент се стреми да принуди Запада да преговаря с него и по този начин, първо, да се върне във висшата политика на радост на ястребите в Русия, и второ, да получи време за подготовка на нова офанзива. ″Путин играе ва-банк!″ – казва Жданов.

Но дали Москва ще успее?

Още от сутринта стана ясно, че НАТО няма намерение да воюва с Русия. Инцидентът е неумишлен, и изкарва виновна Украйна. Т.е., преглъща станалото. Словата, че, видите ли, ако Русия не беше нападнала Украйна, това нямаше да се случи, и Киев има право да се отбранява и т.н., са предназначени, за да успокоят общественото мнение в страните от НАТО: ″Спокойно, член 5 няма да се задейства!″, сиреч, няма да се бием с руснаците.

С други думи, сондирането на Путин, как ще реагира Западът на една подобна провокация, мина успешно. Сега може да очакваме следваща стъпка на Кремъл. Защото след тази случка Путин няма да спре. Той, притиснат от украинските успехи по цялата дължина на фронта, има нужда, както вече стана дума, от антракт, от време, за да поеме дъх и да подготви ново настъпление. А време могат да му дадат само преговори и то на всяка цена. Киев отказва. Но Западът може да се съгласи. Особено ако Москва успее да задейства цялата си агентура в Европа и САЩ – агентура от агенти на влияние, шпиони, полезни идиоти, финансирани от нея партии, движения, медии и да организира протести ″Стоп война!″, ″Студено ни е!″ и т.н.

Володимир Зеленский

Някои украински експерти предполагат, че още утре Володимир Зеленский и военните около него ще реагират по-спокойно на ″факта″, че ракетата е ″украинска″. Просто ще преглътнат, колкото и да е горчиво това. Защото Киев е зависим от САЩ, от ЕС. Оттам идват финанси и оръжие, политическа и икономическа подкрепа, разузнавателна информация, там се подготвят украински военни да боравят със западни оръжейни системи. А и Байдън вече е поискал от Конгреса поредна порция пари за Киев – почти $38 млрд. Затова Украйна ще получи още системи ПВО, ракетни комплекси с далечен обсег на действие и, възможно, самолети и то западно производство – F-15, F-16 или шведските ″Грипън″.

Целта на Вашингтон е не да воюва с Русия, а с помощта на украинската армия, доказала, че може, да смели руския военния потенциал до степен, че тя повече да не заплашва нито съседите си, нито световен ред. И да превърне Московия в страна от третия свят. Което, впрочем, абсолютно съвпада с интереса на Украйна – стига със шантави комшии!

Светът ще е биполярен, казал на ХХ конгрес на Китайската компартия другарят Си Дзинпин: Китай и САЩ. А Русия, дори и да не се разпадне, ще бъде лишена от атомно оръжие и ще изпълнява ролята на суровинен придатък.(УВести)