Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ИЗЛОЖИ ПРЕД G-20 ДЕСЕТ ТОЧКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ВОЙНАТА И СВЕТОВНАТА КРИЗА

Киев, 15 ноември 2022.- Украинският президент он-лайн се изказа пред участниците в G-20, събрали се на остров Бали (Индонезия), и предложи десет точки за приключване на войната в Украйна, възстановяване на световния ред и излизане от световната икономическа криза.

Володимир Зеленский

″Ние ще освободим нашата земя от рашистите, но за това ще трябва още да воюваме определено време, – заяви Володимир Зеленский. – Ние не се съмняваме, че ще победим, тогава не си ли се струва да реализирам нашата формула на мира, за да спасим хиляди войници и мирни жители и да предпазим света от нова дестабилизация?″

Според Зеленский, Украйна подготви набор от решения, които заслужават да бъдат обсъдени публично, а не задкулисно, да се обсъдят конкретно, а не абстрактно. ″Тази руска агресивна война трябва да завърши справедливо и съгласно Устава на ООН и международното право, а не ″някак си″,- каза президентът. Той помоли на Киев да не се предлагат компромиси със съвестта, суверенитета, територията и независимостта. ″Ние зачитаме правилата и, когато даваме думата, я спазваме, – отбеляза Зеленский. – И ако Русия иска тази война да завърши, нека да го докаже с действията си″. Но, очевидно, на Москва не може да се вярва, и няма да има никакъв ″Минск-3″, които Русия веднага ще погази след подписването им. Ако съответните действия не последват, то това ще означава, че Кремъл за кой ли път иска да излъже всички ни, света и да замрази войната в момент, когато руските загуби стават особено чувствителни. ″Но ние не позволим Русия да отпочине, натрупа сили и после да започне нова серия от терор и глобална дестабилизация″, – предупреди Зеленский. Според него, именно сега е моментът войната да бъде спряна.

Ето и предложения на украинския президент:

1. Радиационна и ядрена безопасност.

2. Продоволствена безопасност.

3. Енергийна безопасност.

4. Освобождаване на всички пленени и депортирани.

5. Спазване на Устава на ООН и възстановяване на териториалната цялостност на Украйна и световния ред.

6. Извеждане на руските войски и прекратяване на бойните действия.

7. Възстановяване на справедливост.

8. Противодействие на екоцида.

9. Недопускане на ескалацията.

10. Фиксиране на края на войната.

Зеленский отбеляза, че светът вече има положителен опит – износ на украинското зърно, инициатива, в която участват, от една страна, Украйна, Турция и ООН, и от друга страна – Русия, Турция и ООН. Според него, подобно на нея, може да сработи реализиране на всяка от десетте точки.

Речта си Володимир Зеленский произнесе на украински език, като текстът й е бил предварително преведен и даден на всички участници в G-20, и завърши със ″Слава Україні!″

На тази среща на върха Украйна е била представена от външния министър Дмитро Кулеба, а Русия – от Сергей Лавров, също външен министър. Руският президент отказа да пътува за Индонезия, като формално се позова на проблеми със сигурността там. Но, най-вероятно, причината е друга – опасност да не бъде бойкотиран на срещата от други участници.

Групата G-20 e създадена през 1999 г. първоначално като G-7. В момента в нея влизат 19 държави – Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, ЮАР, Япония, и Европейски съюз.(УВести)

Реч на Володимир Зеленский в оригинал – ТУК