Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД ПРОВАЛА В ХЕРСОН ПУТИН ЗАПОВЯДА ДА СЕ АТАКУВА В ДОНБАС. УКРАИНЦИТЕ МОЖЕ ДА ТРЪГНАТ КЪМ МЕЛИТОПОЛ

Киев, 14 ноември 2022.- Владимир Путин, вероятно, след провала в Херсон, има нова цел – да се превземе цялата Донецка област, предполагат в американския Институт по изучаване на войната (ISW).

Владимир Путин

От Института твърдят, че руският президент даде на генерал Сергей Суровикин – командващ на руските войски в Украйна, по-широки пълномощия и заповяда част от оттеглящата се от Херсон групировка да поеме към Донбас и да се концентрира върху превземане на Бахмут и Вугледар. Дори се отбелязва, че в района на тези населени места вече се наблюдават засилени настъпателни операции на врага. А и украинският президент Володимир Зеленский потвърждава, че край Бахмут е ад.

Анализаторите на ISW казват, че към Донбас от Херсон се прехвърлят част от елитните въздушно-десантни войски, морската пехота и мобилизираните, които, както се подчертава, са слабо подготвени, лошо екипирани и съвсем немотивирани. ″Украинските войски в този район ще се окажат под силен натиск и на Киев ще се наложи да подпили това направление с допълнителни войски″, четем от отчета на Института. Дори се предполага, че Бахмут може и да падне, но с цена на много руски жертви.

генерал Сергей Суровикин

Предполага се, че Суровикин едва ли ще успее да създаде от тези разнородни групи сила, способна да води широкомащабна настъпателна механизирана маневрена война. Тук следва да се спомене, че там вече действат наемниците от ЧВК ″Вагнер″, които воюват в района на Бахмут, и руски доброволци и местни сепаратисти. ″Тази странна групировка, по-скоро, с числеността си ще създаде известни проблеми на украинската армия, но едва ли ще пробие фронта″, смятат в ISW.

Експертите твърдят, че украинското командване може да предприе настъпление от Запорижжя към юг в посока Мелитопол – важен ж.п. и автомобилен възел и логистичен център. Очаква се, че тази групировка на украинците ще бъде подсилена с освободилите се след превземане на Херсон войски. Падането на Мелитопол, а след него и Бердянск и Мариупол, ще сложи край на руските амбиции да отреже Киев от Азовско и Черно море.

Днес е 264-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 81370 (+510 за един ден), ранени – над 244100, самолети – 278, хеликоптери – 261, танкове – 2848, БМП – 5748, артилерийски системи – 1839, средства за ПВО – 206, ракетни системи за залпов огън – 393, автомобили – 4316, дронове – 1509.(УВести)