Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГЕНЕРАЛ ХОДЖЕС: ДО ЯНУАРИ УКРАИНСКАТА АРМИЯ ЩЕ СИ ВЪРНЕ МЕЛИТОПОЛ И МАРИУПОЛ

Киев, 13 ноември 2022.- Американският генерал Бен Ходжес смята, че до януари украинците ще си върнат Мелитопол – важен логистичен център (Запорожка област), и ще прекъснат сухопътен коридор към Крим. Заедно с Мелитопол ще падне и Мариупол (Донецка област) – станал символ на героизма на войниците от ″Азов″.

Генерал Бен Ходжес

Освен това, освобождаването на Херсон, в който украинската армия навлезе преди два дни, създава възможност с HIMARS да се обстрелват подстъпите към Крим, а с далекобойни ракети ATACMS – всички руски военни бази на полуострова. Това ще отслаби руската отбрана и ще позволи украинците да предприемат контранастъпление към Мелитопол и Мариупол. Едва после ще дойде ред на Крим.

Анализаторите на ″The New York Times″ също смятат, че следващата цел на украинската армия ще бъде Мелитопол и Запорожка област, на чиято територия се намира и най-голямата в Европа АЕЦ в гр.Енергодар (в момента се контролира от окупаторите). Те не са съгласни, че през зимния период украинците ще намалят настъпателното темпо. По-скоро обратно, те владеят стратегическа инициатива и ще продължат да атакуват. Според изданието, това ще е предизвикателство за Кремъл, който през първите седмици на пълномащабното нахлуване превзе цялото крайбрежие на Азовско море от Мариупол до Херсон с цел да отреже Украйна от излаз към Черно море.

След освобождаване на Херсон Крим попада в обсега на HIMARS

В ″The New York Times″ се позовават на старши лейтенант от украинската армия, който воюва в района на Бахмут (Донецка област). ″Логиката на войната изисква да не спираме, а да продължаваме напред″, – казва той. Офицерът предполага, че украинското настъпление ще продължи на юг, тъй като там руснаците са деморализирани и дезорганизирани. Макар и да не изключва изненади в Донбас.

Днес е 263-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 80860 (+650 за един ден), ранени – над 245000, самолети – 278, хеликоптери – 261, танкове – 2840, БМП – 5742, артилерийски системи – 1837, средства за ПВО – 206, ракетни системи за залпов огън – 393, автомобили – 4295, дронове – 1507.(УВести)