Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ISW: УКРАИНСКАТА АРМИЯ ВЛАДЕЕ ИНИЦИАТИВА И Е НА ПЪТ ДА ПОСТИГНЕ ПОБЕДА В ХЕРСОН

Киев, 11 ноември 2022.- Украинската армия владее стратегическа инициатива и е на път да си върне Херсон, четем в отчета на американския Институт по изучаване на войната (ISW). Но тази победя на украинците няма да е последна.

Херсон днес, 11 ноември 2022.

Градът се намира на десния бряг на Днепър и е обкръжен, като руската групировка е притисната към реката и се опитва да премине на другия бряг. Американските анализатори твърдят, че, за разлика от Харкив и Изюм преди три месеца, където ″втората в света армия″ позорно е напуснала бойно поле, сега тя се оттегля сравнително организирано. Но след себе си взривява мостове, ТЕЦ, ТВ-кулата, минира всичко, което е възможно, и продължава да мародерства, включително медицинско оборудване и линейки.

Падането на Херсон е станало възможно в резултат на добре планирана и стриктно реализирана операция на украинското командване и мощна военна западна подкрепа – без да се бърза, с педантични удари от високоточно оръжие по логистиката на врага, казват от ISW.

Електронното издание ″Цензор.Нет″ съобщава, че украинския авангард вече е навлязъл в предприятието на Херсон, а в центъра на града жителите издигат украинско знаме. Очевидците казват, че украинската артилерия цяла нощ е работила по струпването на отстъпващите руски войски на левия бряг на Днепър. Същевременно в Москва рапортуват, че ″прегрупирането″ е минало без загуби в жива сила и техника.

Според украински анализатори, напускането на Херсон, тържествено обявен уж за руска област преди един месец, ще стане огромно военно-политическо поражение на Кремъл.(УВести)