Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСНАЦИТЕ НАПУСКАТ ХЕРСОН, ЗАЩОТО ИМА ЗАПЛАХА ДА ПОПАДНАТ В КОТЕЛ, А И ГОТВЯТ ПРОВОКАЦИИ

Киев, 10 ноември 2022.- Вчера руското командване заяви, че армията им се оттегля от десния бряг на река Днепър, където се намира Херсон, ″за да спаси личен състав″, който, според експерти, в резултат на точни украински удари с HIMARS и авиация е останал без надлежно снабдяване с боеприпаси, храна и вода.

В британското разузнаване казват, че оттеглянето на руснаците ще продължи няколко дни, най-много – две седмици, и под прикритие на артилерийски огън. Дали украинската армия ще продължи да натиска с обстрел ″организирано″ бягащите руснаци, предстои да видим.

Британците твърдят, че левият бряг на Днепър на места е много добре укрепен и оттам руската войска ще може да обстрелва всеки опит украинците да форсират тази река, ако форсирането ще има изобщо. Най-вероятно акцентът ще бъда поставен върху артилерийски двубои, като украинците ще се стараят да пазят своите войници и няма да атакуват Херсон челно, по начин, известен от Втората световна война и характерен за ″великия″ пълководец маршал Жуков.

Но сега е ясно, че за момента руското командване се отказва от пробива на коридор от Херсон чрез Миколаив към Одеса и, вероятно, към Приднестровието в Молдова, за да отреже Киев от излаз към Черно море. Поне такъв е бил стратегически план на Кремъл.

Олег Жданов

Според военния експерт Олег Жданов, в Херсон е възможна и руска провокация. В продължение на последните две седмици руското командване масово извозва (евакуира) мирно население на Херсон в посока Крим. Жданов твърди, че в града ще остане преоблечен в цивилно облекло руски спецназ, за да покаже ТВ-картинки, как ″мирни херсонци″ оказват въоръжена съпротива на украински ″националисти″. А и не се изключват техногенни катастрофи, спретнати от Москва в района на Каховското езеро, за да обвини Украйна.

Много е предпазлив в оценките си и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. За него, от събитията около Херсон все още е рано да се правят изводи.

Днес украинското командване заяви, че не може да потвърди или да опровергае сведения, че руската войска напуска Херсон. Прекалено много публично го правят руснаците. Още повече, че в тази групировка влизат много опитни и дисциплинирани руски съединения – десантни войски, морска пехота, войници на чеченския лидер Кадъров. Така че все още няма място за еуфория.(УВести)