Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РЕЖИМ НА ТОКА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ПАДАНЕ НА БВП НА УКРАЙНА

Киев, 10 ноември 2022.- Режимът на тока, въведен в Украйна след три ракетни и дронови удари по електроенергетиката ни (10, 17 и 31 октомври), ще причини още по-голям срив на БВП на страната, заяви Юлия Свириденко – вицепремиер и министър на икономиката.

Юлия Свириденко

Прогнозата за тази година е била минус 35%. Но тя е направена преди мащабните октомврийски атаки.

Във Вашингтон пани Юлия се срещна с тамошни висши чиновници и сподели, че украинското правителство прави всичко възможно, за да подкрепя бизнеса, но без външната финансова помощ за бюджет-2023 няма да се справи, особено, в отбранителната, социалната, здравната и образователната сфера. Официален Киев се стреми да намери пари вътре, като планира да намали броя на министерствата, да продаде малки предприятия, да одържави големи компании, притежавани от някои наши олигарси.

През следващата година правителството ще се нуждае от $38 млрд. за покриване на бюджетния дефицит и $17 млрд. за стартиране на неотложни ремонти на инфраструктурата.

В момента нашите битови потребители и предприятия са подложени на жесток режим на тока – четири-пет часа на ден, което в крайна сметка отрицателно влияе върху икономически резултат. ″Нашите компании, де-факто, не работят, – каза Свириденко. – Ако този режим ще продължи до края на годината, БВП ще спадне още повече″.

През октомври икономиката на Украйна е намаляла с 39%, а през септември – с 35%.(УВести)

Още по темата:

ЗА АРМИЯ И СФЕРА НА СИГУРНОСТТА СА ЗАДЕЛЕНИ РЕКОРДНИ 43% ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ-2023

ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ НА УКРАЙНА МОЖЕ ДА НАДХВЪРЛИ 100% ОТ БВП, НО НЯМА СТРАШНО. ЗАСЕГА