Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЙЕНГ СТОЛТЕНБЕРГ: РУСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПОДЦЕНИ УКРАИНЦИТЕ И НАТО

Киев, 10 ноември 2022.- ″Президентът Путин допусна редица големи и стратегически грешки, като нахлу в Украйна″, – заяви генералният секретар на НАТО Йенг Столтенберг. Днес в Лондон той се среща в британския премиер Риши Сунак.

Йенг Столтенберг

Според Столтенберг, най-голямата грешка на Путин е, че е подценил украинците, тяхното мъжество и смелост, способност да се борят за страната си и стремеж да я бранят.

Следващата грешка на руския лидер е свързана с това, че той подцени способността на съюзниците и партньори на НАТО да оказват сериозна политическа, военна, икономическа, финансова и хуманитарна помощ на Украйна.

″Победите и успехите на украинската армия са резултат на храбростта на украинските войници, – подчерта Столтенберг. – Но, безусловно, подкрепата на Великобритания, съюзниците и партньорите на НАТО също е важна″.

Руши Сунак

Генералният секретар на алианса предупреди, че, ако Путин победи в Украйна, то това ще означава катастрофа не само за Украйна, но и ще направи Запада по-уязвим″.

Днес е 260-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 78690 (+740 за един ден), ранени – над 236000, самолети – 278, хеликоптери – 260, танкове – 2804, БМП – 5682, артилерийски системи – 1805, средства за ПВО – 205, ракетни системи за залпов огън – 393, автомобили – 4242, дронове – 1499.

Според президента на Украйна Володимир Зеленский, нашите загуби десет пъти са по-малки в сравнение на руските, т.е., може да се предположи, че те са 8-10 хил.(УВести)