Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЕКЛАРАЦИЯ НА МОСКВА, ЧЕ ИСКА ДА ПРЕГОВАРЯ, Е ПОРЕДНА ДИМКА, КАЗВАТ В НАШЕТО ВЪНШНО

Киев, 10 ноември 2022.- Декларациите на външното министерство на Русия, че е готова да води преговори с Украйна, е поредна димка, заяви говорителят на украинското външнополитическо ведомство Олег Николенко.

Олег Николенко

″Руските чиновници се сещат за преговори веднага, щом руската армия започва да губи на бойно поле, – каза той. – Москва не е заинтересована да настъпи мир в Украйна″.

Според него, като имитира желание за диалог, Кремъл иска да спечели време, необходимо за прегрупиране на войските му, да подготви неотдавна мобилизираните и да набави липсващо оръжие, да подобри логистиката и после с нови сили да предприеме нова агресия. ″Това сме го виждали през 2014-2015 гг.″, – допълни той. Именно тогава Киев и бил притиснат да подпише крайно неизгодни за него Мински споразумения, които Москва, де-факто, никога не е спазвала.

Николенко подчерта, че, който иска да води преговори, би трябвало да спре да унищожава нашите градове и села, да не убива цивилни хора, да не разрушава нашата енергийна инфраструктура. ″Ако те наистина се стремят към диалог, първо, да се оттеглят от територията ни, и второ – да признаят, че, нахлувайки в Украйна, дълбоко са сгрешили, тогава може да се преговаря″, – заяви преди два дни украинският президент Володимир Зеленский.

Предложенията на Москва за преговори винаги са били с условия, които са се свеждали към едно – Киев да капитулира. Вчера говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че Русия е открита за диалог ″с отчитане на реалиите, които се оформят в момента″. Какво означава това, не се знае.

От Вашингтон първо са намекнали, че кога и как да води преговори, решава Киев, но вчера оттам са дошли съобщения, че ″трябва да се използва всякаква възможност″ за диалог. Президентът Джо Байдън намекна, че на Украйна САЩ ″не са давали неограничен чек″ и не могат да предоставят всичко, което украинците искат, самолети, например, защото това може да доведе до ″ескалация″.(УВести)