Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

″АНТОНОВ″ ЩЕ СГЛОБЯВА ОТ ДВА ГИГАНТА АН-225  ЕДНА ″МРИЯ″ ЗА 500 МЛН. ЕВРО

Киев, 08 ноември 2022.- Компания ″Антонов″ започна конструкторски работи по възстановяване на най-големия в света транспортен самолет Ан-225 ″Мрия″, съобщиха от пресслужбата на това държавно предприятие.

По-точно, ″Антонов″ разполага с фюзелаж и криле на втори екземпляр от ″Мрия″, който е бил започнат да се изгражда още в началото на 90-те на миналия век. По поради финансови трудности проектът е бил спрян и компанията, след модернизация на първия гигант, построен още по съветско време за космическата совалка ″Буран″, до 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, го е използвала за търговски превози на едрогабаритни товари. Няколко дни по-късно руснаците, навлезли в гр.Гостомител близо до Киев, където се намира летище и ангари на ″Антонов″, взриви ″Мрия″.

Съобщава се, че от разрушения гигант могат да се вземат 30% от комплектуващите елементи и да се монтирани върху втория екземпляр, който е оцелял. За цялостно изграждане на самолета компанията се нуждае, по предварителни оценки, от 500 млн. евро (първоначално се е говорила за $3 млрд.). Поне така смята Евген Гаврилов – нов генерален директор на ″Антонов″.

В момента предишното ръководство на компанията се намира под следствие, основание – престъпно нехайство или, което може да се окаже по-вярно, държавна измяна.

Командирът на Ан-225 ″Мрия″ Дмитро Антонов твърди, че самолетът е можело да бъде спасен. След нахлуването на руснаците и придвижването им към Киев и Гостомел екипажът му дори е стартирал петте двигателя (един е бил неизправен), за да излети на Запад – за Лайпциг, където на летището на НАТО ″Антонов″ е наел стоянка за пет години. Но ръководството на дружеството, което през първите дни на войната само е избягало в Германия, така и не е дало команда за излитане на ″Мрия″. В резултат гигантът е бил разрушен от варварите.(УВести)