Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СЛЕД 10 ГОДИНИ УКРАЙНА ЩЕ БЪДЕ В ЕС И ЩЕ ПРОЦЪФТЯВА, СМЯТАТ 88% ОТ УКРАИНЦИТЕ

Киев, 08 ноември 2022.- Каква си представяне Украйна след 10 години? С този въпрос Киевският международен институт по социология се обърна към украинците, като предложи два варианта отговор: оптимистичен и песимистичен.

И така, 88% от допитаните се спряха върху оптимистичен сценарий – Украйна ще бъде член на ЕС и ще процъфтява, като 63% напълно вярват в това, а 26% – по-скоро вярват. Песимистично са настроени едва 5%. Останалите не знаят, какво да отговорят.

С придвижване от Западна Украйна към източната й част, където се водят бойни действия, оптимизмът намалява – от 90% до 76%, но все пак остава висок. Малко другояче, спрямо Изтока, виждат Родината си допитаните в южната част (Херсон, Миколаив, Одеса) и централната част (Киев, Чернигив, Полтава, Суми) – там 89% са оптимисти и 7% са песимисти (Украйна ще бъде разрушена, с отлив на хора и слаба икономика).

Най-големи оптимисти са хората на възраст от 18 до 28 г., т.е., млади украинци, – те са 94%, и възрастно поколение (над 70 годишни) – 92%, докато при украинците на средна възраст (30 – 59 г.) оптимистите са 88-89%.

Прави впечатление, че допитаните, решили да отговарят на украински език, са по-оптимисти – 90%, отколкото тези, които са избрали руски вариант на анкетата, – 77%.

И още един въпрос: готови ли сте да понасяте трудности 3-5 години в името на добро бъдеще на Украйна? На него 58% отговарят с ″да″ и 39% – ″по-скоро да″, т.е. 97%.

Планират да се върнат у дома 85% от украинците, напуснали къщите си и се преместили в друг град или село вътре в Украйна.(УВести)