Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЪРЖАВАТА СИ ВЪРНА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ НА ОЛИГАРСИТЕ КОЛОМОЙСКИ, ЖЕВАГО И ДРУГИ

Киев, 07 ноември 2022.- Украинската държава си върна стратегически предприятия, преди години приватизирани от олигарсите Игор Коломойский, Генадий Боголюбов, Костянтин Жеваго, Вячеслав Богуслаев и Костянтин Григоришин, съобщава ″Українська правда″.

Това решение за принудително отчуждаване взе Националната комисия за ценни книжа и фондов пазар.

Посочват се следните акционерни дружества:

– ″Укрнафта″ (Коломойский и Боголюбов), в което те притежават 60% от акциите и което добива петрол и произвежда горива. Основният обект е Кременчугска рафинерия, разрушена от руските ракети още през май;

– ″Мотор-Сич″ (Богуслаев), което произвежда двигатели, турбини, помпи, включително за транспортни самолети АН и хеликоптери Ми. През 2017 г. Богуслаев  продаде 56% от акциите на китайския холдинг Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd., но държавата, като се позова на антимонополното законодателство, спря тази сделка и предизвика гняв на Пекин. Преди две седмици Богуслаев е бил арестуван за държавна измяна и момента се намира в следствен изолатор. Специалните ни служби са установили, че, въпреки изрична забрана, той тайно е продавал на Русия двигатели и други компоненти за руски хеликоптери, с които те сега разрушават Украйна. Държавата арестува и собственост на олигарха в размер на 1 млрд. грн.;

– ″АвтоКрАЗ″ (Костянтин Жеваго), произвежда камиони, самосвали, бензовози и други коли. Върху платформата на кременчугските автомобили се монтират различни бойни модули за украинската армия.

– ″Запорожтрансформатор″ (Григоришин) – предприятието е банкрут. По съветско време и до средата на 90-те години то е било един от най-големите производители на силови трансформатори в СССР и ОНД. Именно предимно към такива установки от 10 октомври са насочени ракетни и дронови удари на руснаците, довели до изваждане от експлоатация на 40% от украинската електроенергетика.(УВести)