Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНКА РОКСОЛАНА-АНАСТАСИЯ ПОКОРЯВА СЮЛЕЙМАН ВЕЛИКОЛЕПНИ И МУ РАЖДА ШЕСТ ДЕЦА

София, 04 юни 2011 г.- Десетилетия наред малка кокетна постройка в центъра на Истанбул срещу черквата Света София остава незабелязана за тълпите туристи, които минават покрай нея. А тези, които надникват вътре, откриват музей на килими. И така доскоро, когато след голям ремонт постройката бе върната към предишния й блясък – банята на Роксолана – могъщата любовница и по-късно съпруга на султан Сюлейман Великолепни.

Роксолана-Анастасия

Хамамът, както наричат турските бани, е завършен през 1557 г. от известния архитект Синан. Това е оазис на екзотични мрамори, които красят извитите сводове на банята. Мъжкото и женското отделение предлагат релакс с парна баня, пилинг и масаж с пяна.

Защо хамамът на една любовница се намира на такова централно място в Истанбул? То показва колко ценена е била Роксолана през XVI век. Легенди се разказват за тази жена, която със сигурност е била една от най-влиятелните дами в Османската империя.

Животът на Роксолана е невероятна приказка. Ражда се през 1510 г. с името Анастасия (Олександра) Лисовска близо до Лвов в полското кралство, днес в Украйна. Баща й е беден православен свещеник. Около 1520 г. тя е пленена и отвлечена като робиня от кримски татари. Първоначално е отведена в кримския град Кафа, голям център за търговия с роби, а след това я карат в Константинопол. Там заради красотата й е избрана за харема на султан Сюлейман.

Роксолана влиза в един нов свят. Харемът е многолюден – около 300 жени, деца, любовници, робини и евнуси. Той се управлява от строга йерархия, жените не си губят времето да се тъпчат със сладки, а се образоват с музика и танци. Александра влиза в харема като слугиня. Тя обаче се възползва от шансовете си и много скоро е забелязана заради своята интелигентност, открит характер и уменията й да разказва приказки. Може би тя е истинската Шехерезада.

Сюлейман Великолепни

Често я наричат Роксолана заради произхода й. Много скоро получава и прякора си Хурем – Смеещата се. Красотата й е безспорна. Най-накрая я представят на султана и тя бързо го оплита в мрежите си. Управникът на могъщата империя постепенно и безнадеждно се влюбва в Роксолана – Хурем.

Стъпка по стъпка Роксолана започва да засилва своята власт в харема. Основната й съперница е любимата жена на султана – Махидевран, която го е дарила със син Мустафа. Роксолана успява да убеди Сюлейман, че любимата му жена и синът й заговорничат срещу него. След зрелищен бой между двете в харема Махидевран и синът й са пратени в изгнание в крепостта Маниса. След години, пак по внушение от любовницата, че Мустафа готви въстание, султанът нарежда той да бъде удушен.

След като съперницата е отстранена, Роксолана заема мястото й и ражда на султана шест деца. Един от синовете им – Селим, по-късно наследява трона. Хурем прави всичко възможно, за да гарантира това. Тя успява да убеди султана да се ожени за нея, което е безпрецедентна стъпка за времето.

Роксолана е надарена с чар и необичайна интелигентност. Тя става личен съветник на султана и участва във вземането на важни решения във вътрешната и външната политика, като следи заседанията на държавния съвет, скрита в специална ниша. Участва активно и в изграждането на архитектурни паметници в столицата.

Роксолана умира през 1558 г., 8 г. преди Сюлейман Великолепни. След нея той не се жени и не си взема нова метреса. Сюлейман е известен като един от големите ислямски поети. Запазени са любовните му поеми, посветени на Роксолана, които показват колко я е обичал. В тях той я нарича “трон в моята самотна ниша, мое богатство, моя любов, моя лунна светлина”, пише в.“24 часа”

Нашата справка:

Според украинската Уикипедия, Роксолана или Анастасия (Настя) или, според полската, Олександра, Лисовска (Лісовська – по украински), е родена приблизително през 1506 г. в гр.Рогатин (или в гр.Чемеривци – според друг източник) в Западна Украйна. В плен попада приблизително през 1520 г., т.е., съвсем малка. Най-напред е закарана в кримския гр.Кафа (сега – Феодосия), а по-късно – в Истанбул, където е забелязана от везира Ибрахим-паша, който я подарява на султана Сюлейман Великолепни.

Джамия Сюлеймание – там са погребани Сюлейман Великолепни и жена му Роксолана

Роксолана ражда пет синове и една дъщеря: Мехмед, Михримах, Абдулах, Селим ІІ Мест, който става 11-ти султан на Османската империя, Баязид и Джангир. Султанът най-много обича дъщеря си Михримах. През 1539 г. (на 17 г.) тя се омъжва за Рустем паша, който по-късно става велик везир. В нейната чест Сюлейман построява джамия.

През 90-те години в Украйна излиза сериал “Роксолана” (в главната роля – Олга Сумска, на снимката горе), който има голям успех. А по-рано известният украински писател Павло Загребелни пише роман за Роксолана. В едно интервю той отбелязва, че по време, когато Сюлейман и украинката са на власт, територията на Украйна е подложена на редовни и опустошителни турски набези – общо те са 38, почти по един на всяка година от управлението на Сюлейман. “С други думи, Роксолана изобщо не е помагала на родината си”, – твърди Павло Загребелни. Той още казва, че по ум и характер те си приличат с  Юлия Тимошенко. “Роксолана е била невисока и не кой знае колко красива, но – много чаровна. Тя се е отличавала с някакво особено носле, от което се е възхищавал даже Волтер”, – казва Загребелни.