Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ТАМИЛА ТАШЕВА: 800 ХИЛ. РУСНАЦИ, ДОШЛИ В КРИМ СЛЕД 2014 ГОДИНА, СА НЕЛЕГАЛИ, ДА СЕ ВРЪЩАТ В РУСИЯ

Киев, 06 ноември 2022.- След като освободим Крим, 800 хил. руснаци, дошли там да живеят след 2014 г., за нас ще бъдат нелегали и трябва да се върнат родината си – Русия.

Това заяви Тамила Ташева – представител на президента на Украйна в Автономната Република Крим, в интервю пред британското издание ″Daily Mail″.

Според украинското и международното право, когато гражданин на друга страна нелегално пресича граница, той се смята за незаконно влязъл, затова следва да се върнат обратно в Русия.

Същевременно, пани Тамила отбеляза, че молбите на тези руски граждани, които имат граждански брак или деца в украински гражданин, ще се разглеждат с разбира, както, впрочем, и молбите на руснаците, доказали, че подкрепяли и подкрепят Украйна.(УВести)

Нашата справка:

Автономната Република Крим е окупирана от Русия през март 2014 г. От 1954 г. тя е в състава на УССР като Кримска област, а после от 1991 г. – в състава на Украйна, като автономен субект със столица Симферопол. Към 01 януари 2014 г. населението на Крим е около 2 млн.: руснаци – 58%, украинци – 24%, кримски татари – 12%. След анексията на Крим Запад въведа икономически санкции против Русия.