Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

РУСКАТА АРМИЯ НА УСПЯ ДА УЛУЧИ НИТО ЕДИН HIMARS В УКРАЙНА

Киев, 06 ноември 2022.- Руснаците не успяха да унищожат в Украйна нито една американска система HIMARS, съобщава в.″Politico″, като се позовава на свой човек в министерството на отбраната на САЩ.

Уточнява се, че американците постоянно контролират, как и къде се използва доставеното от САЩ оръжие. Засега злоупотреби не са установени.

Украйна разполага с 20 високоточни високомобилни ракетни системи HIMARS и ги прехвърля от един участък на фронта към друг, като преместването става предимно през нощта. От прихванатите разговори излиза, че руснаците, първо, много се страхуват от HIMARS, и второ – полагат неимоверни усилия за унищожаването им или, още по-добре, да пленят като трофей. Затова всяка установка HIMARS се съпровожда от засилената охрана от специалните ни части.

Военните експерти твърдят, че всеки ден украинската артилерия изстрелва от 4 хил. до 7 хил. снаряди, а руската – почти 20 хил. Но благодарение на висока точност, използване на разузнавателни дронове и сателитни данни от западните ни партньори ефективността на украинските удари е по-добра.(УВести)

Нашата справка:

Системата за залпов огън HIMARS има шест ракети и стреля на разстояние до 80 км. Този пакет от ракетите може да бъде заменен с една оперативно-тактическа ракета, способна да поразява цели на разстояние до 300 км. Ракетите са много точни и се управляват от GPS система. С тях украинската армия удря близкия тил на руснаците – складове с боеприпаси, продоволствие, местоположение на жива сила, командни пунктове.