Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСОЛСТВОТО НИ ПРЕДАДЕ СПИСЪК, КАКВО ОРЪЖИЕ БЪЛГАРИЯ ДА ДАДЕ НА УКРАЙНА

София, 06 ноември 2022.- Посолството ни в София предаде на българската страна списък с оръжие, което интересува Украйна, съобщава сайтът Frognews.

Пред изданието украинският посланик Виталий Москаленко сподели, че смята решението на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна като ″правилно, важно и навременно″.

Твърди се, че списъкът съдържа над 30 наименования, сред тях са: С-300, С-125, зенитни установки, самоходни артилерийски установки, миномети, снаряди, мини. По-рано Украйна е имала интерес и към изтребители МиГ-29 и фронтови бомбардировачи Су-25, хеликоптери Ми-8 и Ми-24, с които българската армия разполага в много ограничено количество.

Димитър Стоянов

Българското правителство има един месец да прецени, какво може да се даде на Украйна. Но миналия петък пред ″Панорама″ по БНТ министърът на отбраната Димитър Стоянов – близък до проруския президент Румен Радев, заяви, че България не може да остане без системите за ПВО – С-300 и МиГ-29, докато не получи нещо в замяна от Запада. София вече плати за осем бройки F-16, които ще дойдат едва след две-три години, и се кани да плати за още толкова, които смята да получи през 2027 г.

До преди няколко дни България е била в една компания с Унгария и Австрия, които категорично са отказвали военна помощна на Украйна. В София тази позиция е била мотивирана като ″страх от опасността страната на бъде въвлечена във войната″. И никой не е търсил отговор, по такъв начин това може да стане, щом България е член на НАТО и чл.5 се разпространява и върху нея?(УВести)

Още по темата:

ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, КАКВО ОРЪЖИЕ И КОГА СОФИЯ ЩЕ ДАДЕ НА УКРАЙНА, НО ВЕЧЕ СЕ НАТИСКА ДА Я ВЪЗСТАНОВЯВА