Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВИТАЛИЙ КЛИЧКО ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ КИЕВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕВАКУИРАН – НЯМА ДА ИМА ТОК

Киев, 06 ноември 2022.- Киевският кмет Виталий Кличко не изключва пълен блекаут на столицата поради липса на електроенергия, топлина, вода, канализация и свръзка. ″Това ще е най-лошият сценарий, който е вероятен, но ние ще се стремим да го избегнем″, – каза пан Виталий.

Той се обърна към столичаните да имат известни запаси с вода, храна, топло облекло, фенери и акумулатори и да бъдат готови да се евакуират. ″Руснаците правят всичко възможно да останем без топлина, ток, водоснабдяване″, – отбеляза кметът.

Киев сега…

Според Кличко, в столицата нощува 3 млн. души, но през деня те са повече, защото прииждат на работа от околните населени места – Буча, Ирпин, Бровари.

В града ще има места, където хората ще могат за се стоплят, но това не е достатъчно. ″Ако имате роднини близо до Киев, където разполагат с вода, печка, топлина, съветвам да се свържете с тях и да се договорите за случай, че ще се наложи на напуснете Киев″, – заяви кметът.

Виталий Кличко назова това, което Путин прави с Украйна и, по-специално, с Киев, не война, а тероризъм, геноцид. ″На Путин ние, украинци, не сме му нужни, необходима му е територия, Украйна, но без украинци″, – каза кметът.

Киев преди…

Кметството пресмята различни сценарии и варианти, включително най-лош. ″Правим всичко възможно да избегнем блекаут, но не можем да гарантираме на сто процента да не се стигне до най-песимистичен сценарий″, – заяви Кличко.

На 10 октомври т.г. руската армия започна педантично да нанася ракетни и дронови удари по обекти от украинската инфраструктура, в резултат на които от строй са излезли 40% от родната електроенергетика. В цялата страна е въведен жесток режим на тока. Властите призовават хората да пестят енергия.

″Но и с този терор Москва няма да ни пречупи″, – каза в едно от своите видеообръщения президентът Володимир Зеленский.(УВести)