Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕКИН ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ СКАРА НА МОСКВА: ПУТИН ДА НЕ РАЗМАХВА С ЯДРЕН ПРЪСТ!

Киев, 05 ноември 2022.- Президентът на Китай Си Цзинпин за първи път предупреди Русия да не заплашва света с използване на ядрено оръжие и категорично отхвърли международната общност да бъде хвърлена в ядрен конфликт.

Това той заяви на срещата си с германския канцлер Олаф Шолц, който пристигна в Пекин с официално посещение.

Освен това, китайският лидер се изказа против ескалация на бойни действия в Украйна и призова да се осигури стабилно снабдяване с продоволствие и енергийни ресурси, нарушено вследствие на руско-украинската война.

Речта на Си Цзинпин изпраща на Путин ясен сигнал, че ядрената заплаха е червена линия за Китай, коментира Bloomberg казаното от човек №1 в Китай.

Подчертава се, че китайският ръководител за първи път толкова еднозначно говори за войната в Украйна. Според анализаторите, думите на другаря Си, произнесени пред канцлера Шолц, следва да се тълкуват като послание към Кремъл. Същевременно се отбелязва, че Пекин все още не окончателно е скъсал с Путин и, най-вероятно, ще продължи да го подкрепя. Въпросът е само – докога? Защото руската авантюра в Украйна вече сериозно влияе върху икономиката на Китай, който в конкуренцията със Запада се стреми да постигне невиждан технологически напредък.(УВести)