Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКИЯТ БЕЖАНСКИ ЦЕНТЪР НА ″МАТИ УКРАЙНА″ СЕ НУЖДАЕ ОТ ТОПЛИ ДРЕХИ И ОБУВКИ

Бежанците са под постоянен стрес вече над осем месеца, не всички издържат, случват се сривове

София, 04 ноември 2022.- Есента е тук. Идва зимата. А с нея – и студовете. Европа е притеснена, как ще преживее тези зимни месеци. Правителствата подготвят населението в страните си да бъде готово към всякакви поврати, свързани с руския енергиен терор.

В България са регистрирани 56 хил. украински бежанци от 4,2 млн. украинци, които са избягали от войната и сега се намират в Европейския съюз и извън него.

Тези данни посочват от седалището на Върховния комисар за бежанци към ООН. От там също така казват, че от началото на руското нахлуване на 24 февруари т.г. в България са влезли 136,2 хил. нашенци. Както се вижда, над 50% от тях или за се върнали в Украйна, или са се преместили в други държави.

Олена Коцева

В Центъра за бежанци към украинското дружество ″Мати Украйна″ в София в разговаряме с Олена Коцева – председател на организацията.

Междувременно в помещението влиза Анна. Тя е от Северодонецк – град в Донбас, окупиран от руските войски. Живее на квартира в София с двете си деца. Започна да работи в ″Музейко″ – детски музей, предлагащ интерактивни изложби, свързани с науката, там има и кафене и магазин за подаръци. Затова може да плаща наем. Български разбира добре и дори се опитва да говори.

В Центъра Анна получи завивка, възглавница, топли дрешки за децата си.

″Бежанците имат нужда именно от това″, казва Олена Коцева и нейните помощнички в Центъра – Таня от Киев, Катя от Мариупол и Оля от Харкив. Всички заедно започват да преброяват, какво трябва да се набави:

– топло облекло и обувки, но да са запазени;

– термобельо, завивки, одеяла, спално бельо, възглавници;

– хавлии;

– кухненски прибори – тенджери, тигани, купи, чинии, лъжици и вилици, ножове, чаши за вода и за чай.

На 14 октомври т.г. ″Мати Украйна″ беше наградена от фондацията на Петър Стоянов ″За гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ″

″Имаме нужда и от хранителни продукти, – казва пани Олена. – Но по-добре за тях да ни се превеждат пари по сметка, защото така излиза по-евтино – купуваме от производител на едро, а и знаем, от какво нашите бежанци се нуждаят″.

Сега всеки ден Центърът се посещава от 20-30 украински семейства. Рекордът беше през август, когато момичетата помогнаха над 900 семейства. Идваха не само от София, но и от близките градове – Банско, например. В София бежанците са предимно от Запорижжя, Мариупол, Миколаив, Бахмут, Одеса, Херсон.

София, 24 август 2022 г. Шествие на ″Мати Украйна″ по случай Деня на независимостта на Украйна

Центърът работи пет дни седмично – вторник, сряда и събота се издават хранителни продукти, а в четвъртък и петък – нехранителни.

Олена Коцева споделя, че в едно от училищата в софийския район ″Надежда″ учат над 60 украинчета. С помощта на Центъра там са оборудвани два компютърни класа за ползване от цялото училище.

На въпрос, има ли конфликти между български и украински деца, пани Олена отговаря, че за конфликти не може да се говори, но търкания понякога възникват и то не на национална основа, а по-скоро на тийнейджърска. ″Бежанците са под постоянен стрес вече над осем месеца, не всички издържат, случват се сривове, – споделя тя. – Затова имаме нужда и получаваме помощ от психолозите″.

Анна споделя, че при първа възможност ще се върне в Украйна, в родния Северодонецк, който след окупиране на Луганск през 2014 г. от руснаците е станал център на украинската част на Луганска област. Но през юли нашата армия напуска този град. Сега именно в Донбас се водят най-ожесточени боеве. Деокупацията на този регион е възможна, смятат някои военни анализатори. Но не сега. А през пролетта на 2023-та. За Великден. Сега е важно на Кремъл да бъде нанесен военно-политически удар в района на Херсон – той да бъде освободен, и то още през този месец.

Затова украинското правителство помоли тези бежанци, които могат, да презимуват в чужбина – след руските удари по родната енергетика от 10 октомври в Украйна има режим на тока, проблеми с топло- и водоснабдяване.(УВести)

Център за бежанци на ″Мати Украйна″ в София

Адрес на Центъра:

София, ул.″Царибродска″, №136-142

Дарения да се изпращат на:

Титуляр: СУОБ ″Мати Украйна″

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC : UNCRBGSF

с текст: ″Помощ за Украйна″