Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, КАКВО ОРЪЖИЕ И КОГА СОФИЯ ЩЕ ДАДЕ НА УКРАЙНА, НО ВЕЧЕ СЕ НАТИСКА ДА Я ВЪЗСТАНОВЯВА

Правителството трябва да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна

София, 03 ноември 2022.- Днес Народното събрание, осем месеца след началото на руско-украинската война и в момент, когато Киев има стратегическа инициатива, одобри България да предостави военна помощ на Украйна.

За това решение след 4-часово обсъждане гласуваха 175 (от 240) депутати от ГЕРБ-СДС, ″Продължаваме промяната″, Движението за права и свободи, ″Демократична България″ и ″Български възход″. Против бяха 49 народни представители от проруските формации БСП и “Възраждане”, като ″възрожденците″ дори спретнаха скромен, но шумен, протест пред парламента.

Проруската партия ″Възраждане″: ″Не на оръжието за Украйна!″

Решението, обаче, не означава, че автоматично българската държава ще изпрати оръжие на украинската армия.

С него, всъщност, Министерският съвет се упълномощава да изработи проект на постановление за оказване военната и военно-техническата помощ, която България да окаже на Украйна “съобразно българските възможности”, четем в текста. На правителството се дава срок за това от един месец.

Втората задача на Министерския съвет е да организира “в кратък срок” подписването на споразумения за предоставяне на необходимото военно оборудване – и отново като се “отчитат българските възможности”.

Лидерът на ″Възраждане″ Костадин Костадинов е един от рупорите на Русия в България

Кабинетът ще трябва и да проведе преговори с нашите съюзници в НАТО, за да ни предоставят военна техника и така “ускорено” да се освободим от остарялото съветско въоръжение. В допълнение към всичко това, Народното събрание иска от правителството да предложи пакет от мерки, с които България да участва във възстановяването на Украйна, както и да подкрепим делата, които Киев води срещу Москва в Европейския съд за правата на човека и в Международния съд на ООН.

Димитър Стоянов

Но още вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че “трудно бихме предоставили тежко въоръжение, искано от Украйна, защото ще загубим конкретни способности, които няма как да бъдат възобновени”. Той ратува за такава военна помощ, че да не бъдат отслабени способностите на Българската армия. Тази позиция, всъщност, отразява и подхода на президента Румен Радев, който назначи това правителство.

“Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация”, подчерта министър Стоянов. Той посочи, че парламентът взима политическо решение, но експертното ще дойде от министерството на отбраната след анализ. “Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи“, заяви министърът на отбраната.

Досега Българя е била в една компания с Унгария и Австрия, които са отказвали да пращат оръжие за Украйна.(УВести)