Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДЪРЖАВНИЯТ ДЪЛГ НА УКРАЙНА МОЖЕ ДА НАДХВЪРЛИ 100% ОТ БВП, НО НЯМА СТРАШНО. ЗАСЕГА

Киев, 03 ноември 2022.- Очаква се държавният дълг на Украйна да надхвърли 100% от БВП, заяви Сергий Марченко – министър на финансите.

Сергий Марченко

″Принудени сме да правим тези дългове, – обясни той. – Това е обективна реалност, свързана с войната″. В момента външният дълг възлиза на 87,8% от БВП, а през 2023 г. ще се равнява на 87,5%. Всеки месец страната има нужна от поне $5 млрд. отвън, за да финансира основните сфери (заплати, пенсии, отбрана).

Според Марченко, в най-близките две години голям дълг това няма да е проблем, защото Киев успя да реструктуризира задлъжнялостта си  и основните плащания са отложени с две години, до 2024 г.

Но, разбира се, след време ще се наложи да уреждаме този дългов проблем. Министърът се надява, че след края на войната Украйна ще може да се върне на световния капиталов пазар, на пазара за кредити и тогава въпросът с дълга ще се решава и то ефективно. ″Украйна ще е в центъра на вниманието на света и следвоенните възможности и перспективи дават известна надежда, че ние ще сме в състояние по-добре да се разберем с нашата задлъжнялост″, – смята Сергий Марченко.

През тази година БВП на Украйна ще спадне с 35%, а инфлацията ще стигне 30%.

Валутните резерви на страната ни възлизат на $24,3 млрд. (в края на 2021 г. те са били $30,9 млрд.) в резултата на външно финансиране.

Според МВФ, през 2023 г. БВП на Украйна ще започне да расте с 3,5% годишно. През тази година Украйна има нужда от финансирането отвън в размер на 29,7%, а през следващата – в размер на 21,5%.(УВести)