Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПУТИН ЧАКА ДА ДОЙДАТ СТУДОВЕ И СЕ НАДЯВА ЕВРОПА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ УКРАЙНА

Западните лидери са готови за натиск, с който, най-вероятно, ще се сблъскат през тези студени зимни месеци

Киев, 31 октомври 2022.- Руският лидер в очакване на истинска зима със студове се надява Западът да промени позицията си спрямо Украйна, с други думи, да се откаже от нея, смятат в американския Институт по изучаване на войната (ISW).

Затова, най-вероятно, Русия ще продължи да води военни действие и през следващата година без да прибягва към тактическо ядрено оръжия за постигане на конкретни успехи в тази война. Освен ако украинската армия не продължи активно да избутва окупатора от територията на Украйна по цялата дължина на фронта от Херсон до Мелитопол и Донецк и Луганск.

Но, най-вероятно, Москва ще продължи да плаши с ядрено оръжие и във военно отношение да предизвиква НАТО с цел да пречупи волята на Запада да подкрепя Украйна.

Експертите на Института очакват да има две руски мобилизационни вълни, които ще бъдат изпратени да воюват в Украйна до края на тази година и през 2023 г.

Става дума за сегашната, току-що завършена уж частична мобилизация, която, както се очаква, масово ще се появи на фронта след няколко седмици, и наборниците, които до пролетта на следващата година трябва да бъдат готови за бойни действие. Твърди се, че първата вълна ще помогне на руската армия да попречи украинската войска да атакува в най-близко време, например, да освободи Херсон през ноември, а втората, след 4-6-месечната подготовка, – да създаде условия дори за настъпление през пролетта на 2023 г.

С други думи, смятат анализаторите от ISW, Владимир Путин не възнамерява да спре да воюва през следващата година, и затова украинците не следва да се надяват на прекратяване на огъня и деескалация. Кремъл ще иска да завърши тази война с налагане на противника на свои условия и с победа на всяка цена. За постигане на тази цел в Москва смятат да пречупят волята на Запада и да го принудят да спре военни доставки за Украйна, както и да не му помага дипломатически, икономически, финансово и хуманитарно.

Но европейските правителства са подготвили населението си към сложна зима, имат достатъчни енергийни запаси и са създали условия да икономия на енергоресурсите. Накратко, западните лидери са готови да поемат натиск, с който, най-вероятно, ще се сблъскат през тези студени зимни месеци. В Кремъл, обаче, смятат, че ″студеният″ социален натиск ще бъде продължителен и толкова силен, че Западът не издържи и ще клекне. Доколко е вероятен този сценарий, остава да видим и то съвсем скоро.

В американския ISW допускат, че Владимир Путин внимателно ще наблюдава, как предстоящата зима ще влияе върху волята на европейците да демонстрират своя стоицизъм, и едва тогава ще реши, какво да прави – през пролетта на 2023 г. да прати наборниците си на фронта в Украйна или да предпочете някакъв друг вариант на действие.(УВести)