Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГРУПА МЛАДИ УКРАИНСКИ ЛЕТЦИ Е ГОТОВА ДА СЕ УЧИ ДА ПИЛОТИРА F-15 ИЛИ F-16

Киев, 30 октомври 2022.- Група от няколко десетки млади и перспективни украински летци е готова да премине обучение за пилотиране на американските самолети F-15 или F-16, заяви говорителят на родните ВВС Юрий Игнат. Остава да се уточни само едно – какъв тип самолет ще получи Украйна. Всички подбрани летци знаят английски език и са с боен опит.

В момента украинските ВВС разполагат с МиГ и Су, като последната партида е получена отдавна – през 1991 г.

″Ние разбираме, че няма да получим толкова изтребители, че да сформираме пет-шест бригади, – сподели Юрий Игнат. – Процесът ще бъде постепенен, както в Полша, когато на едно военно летища има и МиГ-29, и F-16″.

Още през пролетта т.г. в САЩ са заявили, че заделят $100 млн. за обучение на украински летци. То ще се провежда на авиобазата на Националната гвардия в Морис, щат Аризона. Там, например, F-16 овладяват румънски летци. Обучението за придобиване на началната квалификация ANG International Initial Qualification (Advanced) продължава шест месеца. Полковник Брант А. Патнем – заместник-командир на 162-о авиационно крило в Морис не се съмнява, че украинците ще бъдат успешни в преминаване към нов тип самолет.

Най-напред летци от източноевропейските страни няколко седмици овладяват учебно-тренировъчен самолет Т-6, след това няколко месеца – по-бърз Т-38. После започва базов курс за подготовка на бойни летци за пилотиране на F-16C, след завършване на който те още 500 часа летят с инструктор.(УВести)