Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЧЕРА НАЙ-ВЕРОЯТНО УКРАЙНА УДАРИ ПОНЕ ТРИ РУСКИ ВОЕННИ КОРАБА В СЕВАСТОПОЛ

Киев, 30 октомври 2022.- Американският институт по изучаване на войната (ISW) допуска, че вчера именно украинската армия нанесе удар по руската военно-морска база в Севастопол. Същевременно нашето командване нито потвърждава, нито опровергава тези съобщения.

Вчера в района на Севастопол са били забелязани поне 8 ударни дрона. Поразени са като минимум три военни кораба. Със сигурност може да се твърди, че измежду ударените са фрегатът ″Адмирал Макаров″ и миночистач ″Иван Голубец″. Името на третия се уточнява. Същевременно руснаците опровергават всички съобщения за проблеми в Севастопол.

В ISW смятат, че ударът по тази ВМБ е напълно законен отговор на ракетния терор на територията на Украйна от района на Севастопол. ″Адмирал Макаров″, който може да носи осем крилати ракети ″Калибър″, многократно е обстрелвал украински цивилни обекти, особено след 10 октомври. ″Иван Голубец″ пък е минирал изключителната икономическа зона на Украйна в Черно море.

Експертите на Института казват, че вчерашният удар по базата в Севастопол е ″съвсем скромен″ отговор в сравнение със щетите и жертвите, причинени в Украйна от руския флот.

На 13 април 2022 г. Украйна с две крилати ракети ″Нептун″ потопи флагмана на руския Черноморски флот ракетен крайцер ″Москва″.(УВести)

Още по темата:

УКРАИНСКАТА АРМИЯ ДА ПЪРВИ ПЪТ ИЗПОЛЗВА КРИЛАТИ РАКЕТИ ″НЕПТУН″. РАКЕТНИЯТ КРАЙЦЕР ″МОСКВА″ ГОРИ