Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САМО В МАЙОРСК НАШАТА АРМИЯ ЛИКВИДИРА ПОЧТИ 300 РУСНАЦИ, ОБЩО ТЕ СА ПОЧТИ 70 ХИЛ.

Киев, 29 октомври 2022.- Само вчера в района на гр.Майорск, Донецка област, украинската армия ликвидира почти 300 руски войници, които е трябвало там да щурмуват нашите позиции, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

В болници в гр.Горливка са доставени над 60 леко ранени. Ранени 30 руснаци има и в с.Червонополивка, Луганска област. Убитите там са 20.

През изминалото денонощие украинските сили са нанесли 24 удара по жива сила и военна техника на окупаторите. Свалени са два самолета-щурмовака СУ-25, един хеликоптер МИ-8 и един дрон. Поразени са позиции на една батарея самоходни артилерийски установки и други важни военни обекти.

От американския Институт по изучаване на войната (ISW) съобщават, че руснаците нямат успех и в района в гр.Бахмут – много важен транспортен възел в Луганска област. Там нашите сили противостоят на частната военна компания ″Вагнер″ – много силен и опитен враг, чиито редици постоянно се попълват от затворници – убийци, изнасилвачи, наркомани. Твърденията за известно придвижване напред, които разпространява Евгений Пригожин – финансит и де-факто собственик тази военна структура, имат за цел да повдигнат духа не само на наемниците, но и на целия източен фронт. Но това не е така, казват от института. ″Сто или двеста метра на ден приближаване към Бахмут и то с огромни загуби не може да се смята за успех″, четем в анализа на ISW.

Генерал Валерий Заолужний

Вчера главнокомандващият на ВСУ генерал Валерий Залужний е имал разговор с генерал Марк Мили – председател на Обединения комитет на началниците на щабове на САЩ. Въпреки предимство в техника и боеприпаси, въпреки увеличаване на числеността на руската групировка в Украйна за сметка на мобилизираните, противникът не показва успех, заяви Залужний. Според него, отбранителната операция на украинската армия се реализира съгласно план.

Украинските военни анализатори твърдят, че в момента се води позиционна война. Двете страни натрупват сили за настъпление. За нас – това е Херсон, а за руснаците – Донбас.

Днес е 247-я ден от началото на руската нахлуване в Украйна. Загубите на Московия са: убити – 69700 (+480 за един ден), ранени – почти 209100, самолети – 272, хеликоптери – 251, танкове – 2640, БМП – 5378, артилерийски системи – 1698, средства за ПВО – 192, ракетни системи за залпов огън – 379, автомобили – 4088, дронове – 1491.(УВести)