Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРАВИТЕЛСТВО СЕ НУЖДАЕ ОТ $55 МЛРД. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА УКРАЙНА. ЗАСЕГА

Олаф Шолц ни вижда като член на ЕС, износител на аграрна и промишлена продукция и цифров център с едни от най-добрите IТ-специалисти

Киев, 28 октомври 2022.- Ние се нуждаем от финансовия ″Рамщайн″ за възстановяване и реконструкцията на икономиката ни, заяви украинският президент Володимир Зеленский.

Володимир Зеленский – президент на Украйна

Той взе участие в международната експертна конференция за възстановяване и модернизиране на Украйна, която се проведе в Берлин. ″Трябва да се създаде финансово-координационната платформа за обединяване на усилия за възраждане на нашата страна,″ подчерта държавният ни глава.

Според него, смешно страната се нуждае от $17 млрд. – за болници, училища, жизнено важна транспортна и енергийна инфраструктура, за жилища. За покриване на бюджетния дефицит трябват $38 млрд. ″За нас това са огромни средства и ние с тях не разполагаме″, каза Зеленский.

Откъде да се вземат тези пари? Значителната част от руските средства се намира под юрисдикцията на Запада, в западни банки. Ще бъде справедливо те да се насочат към Украйна. За целта трябва да се създаде, и то бързо, законен механизъм за компенсация на Украйна по щети, причинени от руската инвазия.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Германският канцлер Олаф Шолц нарече план за възстановяване на Украйна ″план Маршал през ХХI век″. Според него, следвоенната Украйна трябва да бъде по-устойчива и по-силна. ″Тази конференция е за създаване на инфраструктура и разработка на механизми, които да помогнат да се финансира и да се възстанови Украйна. ″Модернизирането на Украйна е не само предизвикателство, но и възможност″, подчерта Шолц. Той вижда страната ни като:

– важен производител на ″зелена″ енергия;

– износител на аграрна и промишлена продукция;

– цифров център с едни от най-добрите IТ-специалисти;

– член на ЕС със съответната инфраструктура и правова база.

Предстои да положим гигантски усилия, каза Шолц, да разработим по-добри начини за привличане на публични и частни инвестиции от цял свят в стабилно бъдеще на Украйна с прозрачно и ефективно управление.

За войната в Украйна Олаф Шолц каза, че руските удари по гражданска и енергийна инфраструктура показват само едно – путинската Русия е в отчаяние, а украинският народ ще победи. Берлин заедно с други съюзници и приятели на Киев ще продължат да подкрепят Украйна политически, финансово, хуманитарно и с оръжие толкова, колкото трябва.(УВести)