Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УКРАИНСКАТА АРМИЯ СВАЛИ 273 ИРАНСКИ ДРОНА-КАМИКАДЗЕ, В БЕЛАРУС СА ВИДЕНИ ИРАНЦИ

Киев, 23 октомври 2022.- От 13 септември украинската армия свали 273 ирански дрона-камикадзе ″Шахед-136″, съобщи Юрий Игнат – говорител на родните ВВС. Именно на тази дата тези безпилотни апарати за първи път са били използвани в района на Купянск в Харкивска област.

Освен това, свалени са и четири ударни дрона ″Мохаджер-6″ и няколко по-малки ″Шахед-131″.

Тези апарати иранско производство, за изработка на които се използват австрийски двигател, японска електроника и някои френски компоненти, предназначени за битови уреди, се смятат за високоточни и способни да нанасят сериозни щети на бомбардирани обекти, в частност, трафопостове.

Общо от началото на руското нахлуване (24 февруари) украинската войска свали 1361 дрон.

Същевременно, според изданието ″Цензор.Нет″, което се позовава на белоруския Център ″Национална съпротива″, в района на Гомел (Беларус) е била забелязана група ирански инструктори, добре охранявана от руската Национална гвардия и офицери от ФСБ. В северната ни съседка те обучават руснаци да боравят с дронове ″Шахед″ и ″Мохаджер″ и координират действията си с групата, разположена в Крим.

Вчера и днес именно от Беларус са дошли няколко десетки дрона-камикадзе и ударили енергийни обекти в Северна и Западна Украйна и столицата Киев.

Белоруските партизани също така съобщават, че руснаците са поели контрол върху две местни летища – в Барановичи и Лида, откъдето руската авиация с ракети бомбардира украинска инфраструктура. В Беларус се формира и т.н. съюзна армия (20 хил. военнослужещи), но, според експерти, повторното нахлуване от север към Киев е маловероятно.(УВести)

Още по темата:

С ДРОНОВЕ-КАМИКАДЗЕ КРЕМЪЛ ЦЕЛИ ДА ОКАЗВА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ТЕРОРИСТИЧЕСКО ВЛИЯНИЕ НА УКРАИНЦИТЕ

СВАЛЯНЕТО НА ИРАНСКИ ДРОН ИЗЛИЗА ПО-СКЪПО, ОТКОЛКОТО ЗАКУПУВАНЕТО МУ, ПИШЕ THE GUARDIAN