Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА СЕ КАНИ ЗА ШЕСТ ГОДИНИ ДА ЗАПОЧНЕ ПРОИЗВОДСТВО НА ЧИПОВЕ 7 НАНОМЕТЪРА

Киев, 23 октомври 2022.- Русия обяви, че след шест години ще може да произвежда 7-нанометричните чипове, съобщава ″The Insider″, като се позовава на сайта ″Стратегия развития Нижегородской области″. В местния институт за приложна физика обещават да създадат съответната инсталация – ″Алфа-машина″.

В момента в света такива чипове произвеждат само три компании – Samsung (Южна Корея), TSMC (Тайван) и SMIC (Китай). Те работят с оборудване на фирмата ASML (Нидерландия). Руснаците казват, че тяхната ″Алфа-машина″ ще бъде два пъти по-ефективна от нидерландската.

Според ″The Insider″, който се позовава на специалист по микросхеми за аерокосмическия отрасъл, руснаците няма да могат за шест години да решат поставената пред тях задача. Нужно е пет пъти повече време и 100 пъти повече средства, казва той. Китай се занимава с тези технологии вече десет години и все още няма резултат. Там са усвоило по-проста технология – 28 нанометъра.

Изданието подчертава, че нидерландсата компания ASML за проучвания и производство на оборудването за чипове (литограф) харчи 2,5 млрд. евро годишно. А в Русия в момента няма дори помощни установки за литографи. Там разполагат само с образци на процесори ″Елбрус-2СМ″ с показател 90 нанометъра и предприятия за производство на чипове Crocus Nano Electronics и “Микрон″.

В момента, в резултат на западните санкции, руският военно-промишлен комплекс не е в състояние да изработва високоточно оръжие, защото не разполага със съответната електроника. Затова Москва за удари по територията на Украйна прибягва към крилати ракети още съветско производство и преработените за наземни цели ракети от комплекси С-300, предназначени са сваляне на въздушни обекти.(УВести)

Нашата справка:

В САЩ се произвеждат 12% от чиповете, но американските компании за полупроводници държат 47% от глобалния пазар на продажби.

Технологичният напредък в производството на полупроводници се основава на броя транзистори – най-малък от електронните компоненти на чипа, на 1 кв. мм. Чрез най-модерните технологии и съоръжения за производство на полупроводници се произвеждат чипове с плътност на транзисторите от 5 нанометъра.

Компаниите в Тайван и южнокорейската Samsung вече разработват предприятия за производство на 3-нанометрични чипове, докато САЩ все още не разполагат със заводи за 7-нанометрични полупроводници. Американският концерн Intel обяви, че неговото съоръжение за производство на чипове 7-нанометъра ще бъде бъде готово през 2023 г.

В разрез на един човешки косъм може да бъде поставено почти 1,5 млн. 7-нанометровите чипове.