Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

МОСКВА ПОДГОТВЯ ИНФОРМАЦИОНЕН ФОН, ЗА ДА УДАРИ УКРАЙНА С АТОМНА БОМБА, НО ОБВИНЯВА КИЕВ

Киев, 23 октомври 2022.- Днес Москва координирано започва да подготвя информационен фон за евентуално използване в Украйна на атомно оръжие.

Синхронно, като по команда, в продължение на един час основните руски медии разпространиха информация, че Киев разполага с ″мръсно″ атомно оръжие и може да го ″задейства″ на украинска територия. Според руските пропагандисти, целта е ″светът да бъде настроен против Москва″.

Руската агенция ″РИА Новости″, например, пише, като се позовава уж на достоверни източници, че украинските власти подготвят ″на територията на страната си провокация, свързана с взривяване на т.н. ″мръсна бомба″ или маломощен ядрен боеприпас″, и да обвинят за това Русия. На читателите се предлага следната легенда: ″Под ръководство на западните си куратори Киев е пристъпил към практическа реализация на този план… Задачата да изработят бомбата е получил Източния миннообогатителен комбинат в гр.Жовти Води, Днипропетровска област, и Киевския институт за ядрени изследвания… Работата върху ″мръсната бомба″ се намира на завършващ стадий″.

Между другото, още през март т.г. руският дипломат Константин Гаврилов във Виена е твърдял, че руското нахлуване в Украйна е продиктувано уж от стремежа на Русия да не допусне създаване от Киев на ″мръсна ядрена бомба″.

Сергей Шойгу

Освен това, днес военният министър на Русия Сергей Шойгу е провел телефонни разговори с редица свои европейски колеги и, в унисон с основните руски медии, ги ″e уведоми.″ за ″украинска атомна провокация″. Според министерството на отбраната на Русия, такъв разговор е имало с турския военен министър Хулуси Акар и министъра на отбраната на Франция Себастиян Лекорню. Преди два дни Шойгу е разговарял и с американския военен министър Лойд Остин, но не се съобщава, дали руснакът се е оплакал от ″украинската ядрена заплаха″.

Затова някои украински и западни анализатори са склонни да предположат, че, на фона на украинските успехи на бойно поле, особено край Херсон, обвинявайки Киев и уж ″действайки изпреварващо″, Кремъл, вероятно, наистина иска да прибегне към използване в Украйна на оръжие за масово поразяване. Но известно е, че Вашингтон и Лондон са предупредили Кремъл, че в случай на ядрен удар по Украйна ще последва, без предупреждение, катастрофален за Русия конвенционален отговор. Според някои сведения, това предупреждение е стигнало до Путин.(УВести)